Jokainen kirjaston käyttäjä sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Käyttösäännöissä kerrotaan kirjastokortista, laina-ajoista, maksuista ja muista käytännöistä.

 

Käyttöoikeus ja kirjastokortti

Kalajoen kaupunginkirjaston käyttöoikeus sisältää lainausoikeuden sekä mahdollisuuden käyttää kirjaston palveluja, tiloja ja kokoelmia maksutta. Kirjastoa voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat käyttösääntöjä.

Kirjastokortti annetaan kaikille asiakkaille, alle 15-vuotiaille vanhempien kirjallisella luvalla. Kirjastokorttihakemus on saatavissa kirjastosta ja kirjaston verkkosivuilta. Kirjastokorttia luovutettaessa asiakkaan tulee todistaa henkilöllisyytensä. Kirjastokortti oikeuttaa lainaamaan kaikista kirjaston palvelupisteistä ja Tiekkö-kirjastoista. Laina-ajat, aineistokohtaiset lainamäärärajoitukset, myöhästymismaksut ja käyttösäännöt vaihtelevat eri Tiekkö-kirjastoissa ja niiden palvelupisteissä.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja sen omistaja vastaa kortistaan ja sillä lainatusta aineistosta. Holhooja vastaa alle 15-vuotiaan lainoista. Osoitteen- ja nimenmuutoksista sekä kortin katoamisesta on ilmoitettava kirjastoon. Kadonneen kirjastokortin tilalle asiakas voi lunastaa uuden.

 

Laina-ajat, aineiston palautus ja lainojen uusiminen

Laina-ajat vaihtelevat aineiston ja lainauspisteen mukaan. Lainattu aineisto on palautettava kirjastoon tai kirjastoautoon eräpäivään mennessä. Lainan voi uusia enintään kuusi kertaa kirjaston palvelupisteessä, puhelimitse tai Internetin kautta, ellei teoksesta ole varauksia.

 

Varaus ja kaukopalvelu

Asiakas voi varata lainassa tai hyllyssä olevaa kirjastoaineistoa. Seutulainaksi tai kaukolainaksi asiakas voi tilata aineistoa, jota Kalajoen kirjastossa ei ole saatavana. Seutulainoja Tiekkö-kirjastoista kuljetetaan kerran viikossa. Varaukset ja kaukolainat ovat muuten maksuttomia, mutta tieteellisten kirjastojen lähettämistä kaukolainoista peritään mahdollinen lähettäjäkirjaston määräämä maksu. Asiakkaalle ilmoitetaan tekstiviestillä, sähköpostilla, puhelimitse tai kirjeellä, kun varattu aineisto on noudettavissa.

 

Palautusten myöhästyminen

Myöhässä olevasta aineistosta peritään myöhästymismaksu, joka näkyy asiakastiedoissa.  Turmeltunut tai kadonnut aineisto on korvattava joko maksamalla kirjaston määräämä korvaushinta tai toimittamalla kirjastoon uusi vastaava teos. Palauttamatta jääneen aineiston perimiskuluista vastaa asiakas.

 

Lainauskielto

Käyttäjä menettää lainausoikeutensa, mikäli lainaajalle kertyneet maksamattomat varaus- ja myöhästymismaksut ylittävät maksuissa määritellyn ylärajan tai hän jättää lainan palauttamatta tai korvaamatta tai muuten rikkoo käyttösääntöjä. Lainauskielto on voimassa kunnes asiakas maksaa kertyneet maksut ja joko palauttaa tai korvaa aineiston.

 

Asiakas voi tehdä aloitteita

Asiakas voi tehdä hankintaesityksiä kirjaston kokoelmien kehittämiseksi. Kirjasto ottaa mielellään vastaan palautetta ja toimintaa koskevia kehittämisehdotuksia.

 

Laina-ajat Kalajoen kirjastossa

Pääkirjastossa ja Himangan kirjastossa:

 • kirjoilla, nuoteilla, kaseteilla, äänikirjoilla, kielikursseilla, musiikkiäänitteillä ja CD-ROM-levyillä 28 vrk
 • sanoma- ja aikakauslehdillä (uusinta numeroa ei lainata) 14 vrk
 • kuvatallenteilla (videot, DVD-elokuvat) 7 vrk
 • pikalaina 7 vrk, ei voi varata eikä uusia
 • nopeakiertoinen laina paljon kysytyille uutuuskirjoille 14 vrk

Kirjastoautossa:

 • kaiken kirjastoaineiston laina-aika on 30 vrk

Sähköiset kirjat:

 • 1 vrk / 7 vrk

 

Lainamäärärajoitukset Kalajoen kirjastossa

Samanaikaisesti lainaajalla voi olla lainassa

 • videoita 7 kpl
 • DVD-levyjä 7 kpl
 • CD-ROMmeja 7 kpl
 • äänikirjoja 7 kpl
 • CD-levyjä 7 kpl

 

Verkkokäyttö, käyttäjätunnus ja salasana

Tiekkö-kirjastojen yhteinen aineistotietokanta on osoitteessa www.tiekko.fi.

Omien lainojen selailua, lainojen uusimista, omatoimista varausten tekoa ja sähköisten kirjojen lukua varten tarvitaan salasana, jonka saa kirjastosta. Kirjastokortin numero toimii käyttäjätunnuksena. Salasana voidaan antaa yli 12-vuotiaille kirjaston asiakkaille.

Omatoimisesti verkon kautta aineistoa varattaessa asiakas voi valita, tekeekö normaalivarauksen Kalajoen kirjaston toimipisteiden kokoelmista vai seutuvarauksen Tiekkö-kirjastojen kokoelmista.

 

Sähköiset palvelut

Asiakkailla on käytössään musiikinkuuntelupalvelu Naxos Music Library, johon kirjaudutaan sisään kirjastokortin numerolla.

ePpress-lehtienlukupalvelu toimii kirjaston asiakastietokoneilla.

 

Maksut

Kaukolainat

 • tieteellisten ja joidenkin yleisten kirjastojen ja maakunta-arkistojen lähettämistä kaukolainoista peritään niiden veloittamat  posti- ja toimituskulut
 • valokopioista peritään lisäksi kopiomaksu laskutuksen mukaan

Myöhästymismaksut

 • Muistutusilmoitukset eli 1., 2. ja 3. palautuspyyntö 1,00 € / ilmoitus
 • Myöhässä olevat 0,50 €/viikko/laina (ei koske lasten ja nuorten aineistoa)

Myöhästymismaksujen yläraja on 17,00 €, ja ylitystä seuraa lainauskielto.

Kirjastokortti

 • Kadonneen kirjastokortin tilalle annetusta uudesta kortista peritään 2 euroa.

Muut maksut

 • Av-aineiston säilytyskotelot ja -pussit 6,50 €
 • Kadonnut tai turmeltunut kirjastoaineisto on korvattava hankintahinnan mukaan
 • Muovikassi 0,20 €

Kopiot ja tulosteet Kalajoen kaupungin hinnaston mukaan.