15 uutta koronatartuntaa

Koronatiedotus

Kalajoella on todettu 15 uutta koronatartuntaa viikonlopun aikana. Kaikki tartunnan saaneet ja altistuneet on kontaktoitu, eikä yleistä vaaraa ole.

Viikonvaihteen aikana Kalajoella on todettu yhteensä 15 uutta koronavirustartuntaa. Näistä valtaosa liittyy JHT-akatemian ketjuun ja henkilöt ovat olleet altistumisen vuoksi karanteenissa.

Viikonloppuna on asetettu yksittäisiä uusia henkilöitä karanteeniin altistumisien vuoksi. Kaikki tartunnan saaneet ja altistuneet on kontaktoitu viikonlopun ja tämän päivän aikana.

Kalajoella on tänään kaikkiaan 43 koronaviruspositiivista henkilöä eristyksessä ja seurannassa. Osalla eristysaika päättyy tänään tai viimeistään alkuviikon aikana. Kaksi henkilöä on edelleen sairaalahoidossa. Suurimmalla osalla sairastuneista oireet ovat lievät.

Koronavirustartunnat ovat kasvaneet viime viikon aikana koko sairaanhoitopiirissä odotetusti. Etelä-Suomessa jo pidempään hankalana ollut koronatilanne heijastuu aina viiveellä PPSHP:n alueelle tartuntojen määrään. Synkistä tartuntaluvuista huolimatta tilanne on viranomaisten hallinnassa.

Useat yksittäiset kuntalaiset ovat ilmaisseet huolta tartunnanjäljityksen onnistumisesta ja kuntalaisilla on pelkoa isoista tartuntaluvuista johtuen ja mahdollisesta julkisilla paikoilla leviävästä virustartunnasta. Edelleen korostamme, että yleistä vaaraa ei ole. Kaikki tartunnan saaneet ja altistuneet pystytään kontaktoimaan pääosin vuorokauden sisällä positiivisen testivastauksen tulemisesta. Tartunnan jäljitys aiheuttaa kuitenkin voimakasta kuormitusta terveydenhoitoon, jossa kuormitusta on myös korona- ja influenssarokotusten vuoksi jo entuudestaan. Suurista tartuntaluvuista johtuen tartunnanjäljitys keskittyy edelleen tarkistamaan sairastuneiden vointia ja altistumisen vuoksi karanteeniin asetettuja kehotetaan olemaan yhteydessä neuvontanumeroon koronatestiin pääsemiseksi, mikäli he alkavat oireilla karanteeninsa aikana.

Tietoa viranomaisten tartunnanjäljityksestä ja koronavirukseen liittyvistä karanteenitoimista löytyy THL sivuilta Karanteeni ja eristys – Infektiotaudit ja rokotukset – THL.

Viime viikolla tiedotettuihin Merenojan koulun altistumisiin ei ole toistaiseksi todettu liittyvän jatkotartuntoja. Päiväkoti Arkissa on todettu viikonlopun aikana toinen koronavirustartunta, mutta tartunnan lähde on päiväkodin ulkopuolella eikä siitä ole aiheutunut uutta altistumista päiväkoti Arkissa.

Uusi pienen riskin altistuminen

Super Park Kalajoki keskiviikkona 27.10. kello 12-16.

Kyseisenä ajankohtana Super Parkissa olleita kehotetaan seuraamaan tarkemmin oireitaan 10 vuorokauden ajan ja hakeutumaan oireisena koronavirustestiin, vaikka olisi saanut kaksi rokotetta.

 

Mervi Manninen
vs. ylilääkäri