4 uutta koronatartuntaa

Koronatiedotus

Perjantaina on todettu neljä uutta koronatartuntaa. Viikon aikana on tullut esille myös muutamia pienen riskin altistumisia eri paikoissa ja näistä tiedotettuja henkilöitä pyydetään varotoimenpiteenä välttämään tarpeettomia sosiaalisia kontakteja 10 vuorokauden ajan altistumisesta.

Tänään perjantaina 29.10.2021 on todettu neljä uutta koronatartuntaa. Näistä 3 liittyy aiempaan tartuntaketjuun ja yksi tartunta on peräisin muusta tiedossa olevasta tartunnanlähteestä. Myös muutamia uusia altistumisia on todettu sekä paikallisiin että muihin tartuntoihin liittyen. Altistuneet on kontaktoitu ja asetettu karanteeniin. Sairastumisia on tapahtunut isoissa perheissä, joista odotetaan vielä lisää tapauksia viikonlopun ja mahdollisesti vielä ensi viikon alussa.

Viikon aikana tartunnanjäljityksessä on tullut esiin muutamia pienen riskin altistumisia työpaikoilla, koululuokissa ja myös eilisen tiedotuksen mukaisesti päiväkoti Arkissa. Nämä altistumiset ovat pääosin tilanteita, joissa koronapositiivinen henkilö on ollut em. paikoissa oireettomana vielä ennen sairastumistaan. Tällaiset altistumiset eivät johda enää laajamittaisiin karanteeneihin nykyisten THL:n ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistusten mukaisesti. Edellä mainittuja paikkoja on tiedotettu kohdennetusti altistumismahdollisuuksista, joista tieto on välitetty asianomaisille.

Altistumistiedon saaneiden on tärkeää vältellä tarpeettomia sosiaalisia kontakteja omaehtoisesti 10 vuorokauden ajan altistumisesta. Näin vältämme taudin leviämisen, jos tartunta olisi kuitenkin päässyt syntymään vähäisestä altistumisesta huolimatta.

Testiin ei pidä hakeutua pelkän altistumisen vuoksi, jos ei ole oireita. Mutta jos sinulla on oireita, niin testiin tulee hakeutua mahdollisimman pian, vaikka sinut olisi rokotettu kaksi kertaa. Viikonloppuna kannattaa hakeutua testiin lähiseutujen koronanäytteenottoon, eikä jäädä odottamaan oman terveyskeskuksen avautumista.

Valtaosa ns. JHT Akatemian tartuntaketjussa sairastuneista on vajaan rokotesuojan saaneita ja tartunnat ovat siirtyneet helpommin rokottamattomista henkilöistä toisiin.

Myös katsomossa olleilta henkilöiltä on todettu tällä viikolla lisää tartuntoja, ja ne ovat olleet rokottamattomilla henkilöillä. Isossa tartuntamäärässä on myös joukko kaksi kertaa rokotettuja, mutta heillä oireet ovat lievät.  Kaksi kertaa rokotetuista lähtöisin olevat jatkotartunnat ovat myös selvästi vähäisempiä kuin rokottamattomista lähteneet jatkotartunnat.

Kannustamme erityisesti vielä kaikkia alle 40-vuotiaita Kalajokisia hakeutumaan rokotukseen tulevina walk in-rokotuspäivinä.

Ohjeet koronatestiin hakeutumiseen löydät koronatiedotus-sivustoltamme.