Ajankohtaista koronatilanteesta 3.6.2021

Koronatiedotus

Toukokuun tartuntatapauksista on valmistunut uusia sekvenssointituloksia, jotka ovat osoittaneet, että kahdessa tapauksessa on ollut kyse ns. Intian variantista. Toukokuun puolivälissä tehdyt mittavat karanteenitoimenpiteet ovat siten olleet perusteltuja. Tulevana kevätjuhlaviikonloppuna on vielä paikallaan kokoontua pienimuotoisesti, vaikka tilanne näyttääkin rauhalliselta.

Koronatilanne

Kalajoella ei ole todettu tänään uusia koronatapauksia tai -altistumisia.

Viime viikkoina määrätyt karanteenit ovat päättyneet suurimmalta osalta ja enää muutama on altistumisen vuoksi karanteenissa viikon vaihteeseen saakka. Kaarnakodin altistuskaranteenit ovat päättyneet ja vierailukiellot Maininkiin ja Kaarnakotiin päättyvät huomisen 4.6.2021 jälkeen.

Toukokuun tartuntatapaukset

Toukokuun aikana todetut tartuntatapaukset ovat peräisin arviolta viidestä eri tartuntalähteestä. Kalajoella on lisäksi ollut useampia altistumistapauksia, joissa on liittymä Soiten alueella oleviin indeksihenkilöihin.  Näistä ei ole kuitenkaan seurannut jatkotartuntoja Kalajoelle.

Tällä viikolla (vko 22) on valmistunut lisää THL:n sekvenssointeja. Kahden tartuntaketjun aiheuttajaksi Kalajoella on varmistunut ns. Intian variantti. Tulokset olivat odotettuja Soiten varianttilöydös huomioiden. Juuri näihin tautitapauksiin liittyi Kalajoella laajoja koululaistenkin karanteeni- ja varotoimia. Tämä tieto huomioiden laajat toimenpiteet ovat siis olleet jälkikäteen arvioidenkin hyvin tarpeellisia ja perusteltuja. Variantti leviää huomattavasti helpommin mutta sen aiheuttama taudinkuva ei ole tavallista vaikeampi. Kaikki Kalajoella tautiin sairastuneet ovat toipuneet kotihoidossa ja suurin osa on sairastanut taudin lieväoireisena.

Varovaisesti kohti kesää

Tartuntaketjut näyttävät siis tulleen hyvin sammutetuiksi emmekä enää odota lisää jatkotartuntoja aiemmista ketjuista. Tilanne näyttää varsin valoisalta. Viikonlopun koulujen päättäjäisiin valmistautuvien ja muitakin alkukesän juhlia suunnittelevien on kuitenkin hyvä huomioida, että koronapandemia ei ole vielä alueellamme ohi. Tilanne voi huonontua nopeasti isojen kokoontumisten myötä, kuten olemme vapun jälkeen nähneet. Yhteensä n. 30% Kalajoen koko pandemian aikana todetuista tartunnoista on todettu nyt toukokuussa aivan kesän kynnyksellä (14/44).

Toivomme siis, että rajoitusten purkamisesta huolimatta kaikki juhlivat vain terveinä pienissä porukoissa läheisimpien ystävien ja sukulaisten seurasta nauttien ja jätetään isommat kokoontumiset vielä tuonnemmaksi, kun tilanne rauhoittuu. Rokotuskattavuuskin saadaan pian erinomaiselle tasolle kalajokisten mahtava rokotusaktiivisuus huomioiden!

Mervi Manninen

vs. ylilääkäri