Alueellisia rajoituksia epidemian hillitsemiseksi

Koronatiedotus

Alhaisen rokotekattavuuden ja terveydenhuollon kuormituksen vuoksi Pohjois-Pohjanmaa luokitellaan koronaepidemian leviämisalueeksi. Alueelle on asetettu rajoituksia epidemian hillitsemiseksi.

Koronarokotukset etenevät Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hitaasti ja rokotekattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla. Koronatartuntoja todetaan alueella pääasiassa rokottamattomassa väestössä. Myös sairaalahoitoa vaatineista potilaista suurin osa on ollut rokottamattomia.

Alhaisen rokotekattavuuden ja terveydenhuollon kuormituksen vuoksi Pohjois-Pohjanmaa luokitellaan koronaepidemian leviämisalueeksi. Alueellinen koordinaatioryhmä on katsonut, että alueelle on välttämätöntä asettaa rajoituksia epidemian hillitsemiseksi.

Koronapassilla ravintolaan, odotettavissa rajoituksia yleisötilaisuuksiin

Leviämisalueita koskevat rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja paikkamääriin astuvat alueella voimaan keskiviikkona 17.11.2021 valtioneuvoston päätöksen mukaisesti. Rajoitukset koskevat vain sellaisia ravintoloita, jotka eivät ota käyttöön koronapassia. Ravintolat, jotka edellyttävät asiakkailtaan koronapassia, eli

  • todistusta täydestä koronarokotesarjasta
  • sairastetusta koronataudista tai
  • tuoreesta negatiivisesta koronatestistä,

voivat toimia normaalisti korona-ajan tavanomaisia hygieniaohjeita noudattaen.

Alueellinen koordinaatioryhmä on myös esittänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että se rajoittaisi sisätiloissa järjestettävien tilaisuuksien osallistujamääriä sellaisissa tilanteissa, joissa riski koronatartunnalle on korkea. Mikäli aluehallintovirasto päättää tapahtumia koskevista rajoituksista, on tapahtumajärjestäjillä mahdollisuus vapautua rajoituksista edellyttämällä asiakkailtaan koronapassia.

Lisätietoja koronapassista tästä linkistä

Ei laajaa etätyösuositusta

Pohjois-Pohjanmaalla ei ole tällä hetkellä voimassa aiemman kaltaista, kansallisen tason leviämisvaiheen etätyösuositusta. Työpaikoilla suositellaan kuitenkin edistämään sellaisia järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Maskisuositus

Viime viikolla linjatut maskisuositukset ovat alueella voimassa edelleen:

  • Sellaisille henkilöille, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa, maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa.
  • Rokotettujen henkilöiden suositellaan käyttävän maskia oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi yleisötilaisuudet.
  • Riippumatta rokotesuojasta maskin käyttöä suositellaan kaikille henkilöille matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Myös joukkoliikenteessä maskia tulee käyttää, etenkin ruuhka-aikana.

Voimassa ovat myös korona-ajan yleiset turvallisuusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan.

Koronatilanne Kalajoella

Koronatilanne Kalajoella on nyt rauhallinen. Viikon aikana on todettu yksittäisiä tapauksia, joissa tartunnan lähteet ovat tiedossa.

Kalajoelle lähiviikoille suunnitellut tilaisuudet, esim. 4-luokkalaisten juhlat, itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ja syksyn ylioppilasjuhlat järjestetään. Tilaisuuksissa huomioidaan yleiset koronaturvallisuusohjeet, kuten kättelyn välttäminen ja riittävät turvavälit. Mikäli aluehallintovirasto asettaa kokoontumisrajoituksia, tulee kaupunki edellyttämään koronapassia niissä tilaisuuksissa, joita rajoitukset koskettavat.