Arjen työtä poikkeusoloissa, osa 2

Monen työntekijämme arki muuttui maaliskuun puolivälissä, kun koronaepidemiasta seurannut poikkeustila Suomessa alkoi. Osalla työtehtävät muuttuivat välittömästi ja osa siirtyi tekemään omaa työtään etänä. Toki on niitäkin, joiden työtehtäviin korona ei ole vaikuttanut. Tämä poikkeuksellinen tilanne on haastanut kaikkia joustavuuteen ja olemme joutuneet mukautumaan työskentelyyn erilaisessa ympäristössä. Muutamat työntekijämme kertovat omin sanoin uudesta koronaepidemian muuttamasta työarjestaan.
Kirjastovirkailija Kaija Seppälän mietteitä koronaepidemian muuttaneesta työarjesta
Kaija on työskennellyt kirjastovirkailijana Kalajoen kaupunginkirjastossa jo vuodesta 1996 alkaen. Maaliskuussa kaikki Suomen kirjastot suljettiin koronaepidemian vuoksi.
Ennen koronaepidemiaa Kaijan työ oli kaikkea sitä mitä kirjastovirkailijan monipuoliseen tehtävään kuuluu. Asiakaspalvelua, neuvontaa, tietopalvelua, kaukolainoja, kokoelmatyötä, aineiston poistoja, kirja- ym. näyttelyitä, tilausten ja saapuneiden lähetysten käsittelyä, sosiaalisen median hallintaa sekä muita toimistotehtäviä. Kun poikkeusolosuhteet alkoivat, kirjaston aineiston desinfiointi oli tärkeää niin kauan kuin palautuslaatikko oli käytössä. Taustatehtävät ovat jatkuneet osin normaalisti.
Puolitoista vuotta sitten kirjasto muutti Kulttuurikeskus Mertaan ja sinne muuttaminen toi jo suuria Kaijan muutoksia työhön. Aukiolotunnit lisääntyivät ja palvelut monipuolistuivat. Muutoksen myötä myös asiakasmäärät ja lainaukset ovat kasvaneet. ”Pidän paljon kirjaston monipuolisesta työstä” Kaija kertoo.
Nyt Kaija on siirtynyt talouden tehtävien pariin ja lisäksi hän oli kahden viikon ajan mukana soittamassa niille yli 70-vuotiaille kalajokisille, jotka eivät vielä ole kotiin annettavien palveluiden piirissä. Nykyinen työtehtävä on osittain samaa laskujen käsittelyä, jota hän tekee normaalistikin kirjastotyössään, vaihe on vaan eri. ”Olen nyt lisävahvistuksena kiireisessä ja tarkassa työssä, kun talouden tehtävistäkin on siirtynyt ihmisiä toisiin tehtäviin missä on ollut tarvetta lisätyövoimasta. Onhan tämä erilaista, sillä nyt ei ole asiakkaita eikä asiakaspalvelutyötä ja työaika on säännöllinen päivävuoro” Kaija kertoo. On pitänyt opetella uusia ohjelmia ja uusi rytmi kun laskujen aamunouto tuo sähköpostiini aina päivittäiset tehtävät. Lisäksi vielä muu yhteydenpito etänä esimerkiksi Teams-kokouksien myötä.
”Työ on nyt erilaista, mutta mielekästä. Ja on mielenkiintoista nähdä kaupungin työtä eri näkökulmasta. Työaika tässä työtehtävässä on päivittäin klo 8-16 eli rytmi on toisenlainen kuin kirjastotyössä, jossa on aamu-, ilta-, ja lauantaivuoroja. Joustavuuden hengessä oli tärkeää lähteä auttamaan muita yksiköitä. Ja vaikka työyhteisöni onkin pääasiassa nyt ”virtuaalista” eli lähellä kyllä Teamsin välityksellä, mutta kaukana siellä etätehtävissä omilla koneillaan, niin samassa veneessä tässä kaikki ollaan, koko Kalajoen kaupungin henkilöstö. Yritetään tehdä kaikki osamme ja uskotaan, että tästä selvitään yhdessä.”
Terveisin,
Kaija