Arjen työtä poikkeusoloissa, osa 5

Outi Kalliokoski

Monen työntekijämme arki muuttui maaliskuun puolivälissä, kun koronaepidemiasta seurannut poikkeustila Suomessa alkoi. Osalla työtehtävät muuttuivat välittömästi ja osa siirtyi tekemään omaa työtään etänä. Toki on niitäkin, joiden työtehtäviin korona ei ole vaikuttanut. Tämä poikkeuksellinen tilanne on haastanut kaikkia joustavuuteen ja olemme joutuneet mukautumaan työskentelyyn erilaisessa ympäristössä. Muutamat työntekijämme kertovat omin sanoin uudesta koronaepidemian muuttamasta työarjestaan.

 

Neuvolan ja kuntoutuksen osastonhoitajasta suojavarusteiden hankintaan
Outi Kalliokoski

Tavallisesti toimin neuvolan ja kuntoutuksen osastonhoitajana sekä lisäksi toimin lapsiperheiden kotipalvelutyöntekijöiden lähiesimiehenä. Koronaepidemian vuoksi sain nyt lisäksi tehtäväkseni huolehtia sosiaali- ja terveyspalveluiden suojavarusteista koronaepidemian aikana. Käytännössä olen ottanut selvää suojavälineiden ohjeistuksista, selvittänyt laatuvaatimuksia ja tehnyt tilauksia sekä kartoittanut eri yksiköiden kulutustarpeita eri tilanteissa. Lisäksi Sanna Tanska ja Hanna Isokääntä ovat huolehtineet suojavälineiden varastoinnista ja jakavat niitä eri yksiköihin tarpeiden mukaisesti.

”Onhan se ollut iso työ selvittää ja saada tilattua suojavälineitä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Suu-nenäsuojia on saatu isoja eriä ja jonkin verran suojahaalareita. Suojatakkien saatavuus on tällä hetkellä haasteellisinta, mutta niissäkin on varauksia ja tilauksia tehty. Kaikkialla maailmassa tarvitaan suojavälineitä paljon nyt yhtä aikaa, joten saatavuudessa on ollut osin sen vuoksi haasteita. Onneksi koronatilanne täällä Kalajoella on vielä ollut rauhallinen, jotta ehditään hankkia suojavälineitä” Outi toteaa.

Koronan tuomat muutokset ovat olleet haasteellisia ja epidemia on vaikuttanut ja tulee vaikuttamaan laajasti arkeemme työssä ja kotona. Kaikki työntekijät neuvolassa, kuntoutuksessa ja lapsiperheiden kotipalvelussa ovat joutuneet joustamaan ja iso osa vaihtamaan jopa työyksikköä. Työntekijämme ovat mm. siirtyneet kotihoitoon ja tehostettuun palveluasumisyksiköihin, jotta koronatilanteessa niihinkin voidaan turvata hyvä hoito. Tällä hetkellä epidemiatilanteen ollessa rauhallinen suurin osa työntekijöistä palaa omiin tehtäviinsä 1.6.2020 mennessä. Nämä poikkeustilanteet ovat tietenkin vaatineet paljon ylimääräistä järjestelyä ja tulevat sitä vielä vaatimaan.

Terveiseni lukijoille:
Yhteistyöllä tästäkin selvitään. Pidetään toisistamme huolta ja muistetaan yksinäisiä!

Terveisin, Outi