Arjen työtä poikkeusoloissa, osa 6

Tuula Marjala

Monen työntekijämme arki muuttui maaliskuun puolivälissä, kun koronaepidemiasta seurannut poikkeustila Suomessa alkoi. Osalla työtehtävät muuttuivat välittömästi ja osa siirtyi tekemään omaa työtään etänä. Toki on niitäkin, joiden työtehtäviin korona ei ole vaikuttanut. Tämä poikkeuksellinen tilanne on haastanut kaikkia joustavuuteen ja olemme joutuneet mukautumaan työskentelyyn erilaisessa ympäristössä. Muutamat työntekijämme kertovat omin sanoin uudesta koronaepidemian muuttamasta työarjestaan.

Terveydenhoitajasta `astronautiksi´ Tuula Marjala

Työskentelen normaalisti terveydenhoitajana vastuualueena Himangan lastenneuvolatoiminta, Jedun Kalajoen ammattiopiston opiskelijaterveydenhuolto sekä aikuisvastaanotto Himangan neuvolassa. Siihen sisältyy myös päivystävän sairaanhoitajan tehtäviä. Lisäksi teen 65-vuotiaiden, työttömien ja omaishoitajien tarkastuksia.

Koronaepidemian vuoksi olen siirtynyt nyt Kalajoen kaupungin terveyskeskuksen infektioyksiköön Himangalle päivystävän sairaanhoitajan työtehtäviin. Siihen sisältyy infektioasiakkaiden vastaanotto, näytteidenotto ja määritys, hoidon arviointi, hoito ja jatkohoidon järjestäminen sekä yhteistyö lääkärin ja muiden hoitajien ja työyksikköjen kanssa.

Työni muuttui koronaepidemian seurauksena siten, että siitä poistui ennaltaehkäisevän työn osuus kokonaan. Minusta oli henkisesti erittäin raskasta luopua omasta työkuvastani. Tilanne muuttui normaalista poikkeustilaan nopeasti. Omat varatut asiakkaat piti peruuttaa, tyhjentää kalenteri sekä muuttaa oman työhuoneen varustus. Muutimme vastaanoton hoitajien kanssa Himangan vastaanoton infektioyksiköksi.

Työ infektioyksikössä on neuvolatyötä hektisempää. Menemme päivä kerrallaan sen mukaan, miten koronatilanne elää. Terveydenhoitajan työssä on enemmän suunnitelmallisuutta ja ajat täytetään kalenteriin ennakkoon. Lisää kuormittavuutta tulee myös nykyisestä työasusta. Työskentelemmehän täällä infektioyksikössä suojahaalareissa, kasvomaskissa, suojavisiirissä ja suojakäsineissä, kuin astronautit. Olen siis leikkisästi sanoen muuttunut astronautiksi. Työ tässä ”avaruusasemalla” jatkunee vielä tovin.

Terveisesi lukijoille: Muistakaa näkymätön vihollisemme!

Tuula