Luonnonvaraiset eläimet
Älä koske eläimeen, jos se ei ole välttämätöntä. Katso ohjeet alla olevista linkeistä, kuinka toimia, jos epäilet eläimen olevan loukkaantunut tai jääneen orvoksi:
- Ympäristöhallinnon toimintaohjeet loukkautuneiden ja kuolleiden eläinten varalta
- Korkeasaaren Villielälinsairaalan ohjeita ja tiedotteita luonnonvaraisten eläinten hoitoon tai usein kysyttyä villieläimistä
- Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton luonnonvaraisiin eläimiin erikoistuneet eläinsuojeluneuvojat
- Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen ohjeet loukkaantuneen linnun löytäjälle
Jos eläimeen koskeminen on välttämätöntä eli eläin on loukkaantunut ja tarvitsee apua tai eläin on löytynyt kuolleena sellaisesta paikasta, että sen siirtäminen on tarpeellista, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Älä koske eläimeen paljain käsin, vaan käytä kertakäyttöhanskoja tai vaikkapa muovista eväspussia. Pese tämän jälkeen kätesi huolellisesti saippualla. Mikäli saat eläimestä naarmuja ihoon tai haavoja, desinfioi iho mahdollisimman pian.
Muista seuraavat eläintaudit
Jänisrutto eli tularemia
Myyräkuume
Lintu- ja oravakirput
Lepakkoraivotauti
Lue lisää tästä linkistä: Eläintaudit
Jos kohtaat luonnonvaraisten lintujen joukkokuoleman, kuolleen villisian, oudosti käyttäytyvän/kuolleen hirvieläimen tai avun tarpeessa olevan/kuolleen hylkeen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
Lintujen joukkokuolema
Jos havaitset luonnonlintujen joukkokuoleman tai -sairastumisen, ota yhteyttä (virka)eläinlääkäriin lintuinfluenssaepäilyn vuoksi. Joukkokuolemaksi voidaan esimerkiksi laskea useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä samalta alueelta. Virkaeläinlääkäri huolehtii näytteenotosta. Lue lisää tästä (pdf).
Kuollut villisika – afrikkalainen sikarutto
Ruokavirasto pyytää ilmoittamaan kuolleena löydetyistä ja liikenneonnettomuuteen joutuneista luonnonvaraisista villisioista. Ilmoitus tulee tehdä paikalliselle kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen. Lue lisää tästä (pdf).
Kuollut hirvieläin – hirvieläinten näivetystauti
Jos löydät maastosta itsestään kuolleen hirvieläimen, ota yhteyttä kunnaneläinlääkäriin. Eläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokavirastoon. Sairaista, vahingoittuneista ja poikkeavasti käyttäytyvistä hirvieläimistä ilmoitetaan poliisille tai alueelliselle riistakeskukselle. Lue lisää tästä (pdf).
Avun tarpeessa oleva tai kuollut hylje
Lue lisää tästä (pdf).
Ruokaviraston ohjeita kuolleiden luonnonvaraisten eläinten hautaamiseen / hävitykseen
Lue tästä
ILMOITA
Ruokavirasto tutkii maksutta luonnonvaraisia eläimiä. Kokonaisen, vasta kuolleen eläimen tai sen elimiä voi kuka tahansa lähettää tutkimukseen Matkahuollon kautta. Näytteen lähettäjä saa kirjallisen tiedon tutkimustuloksista postissa kotiinsa, kunhan muistaa laittaa pakettiin mukaan lähetteen yhteystietoineen.
Jos näytteiden lähettäminen ei jostain syystä ole mahdollista (eläin on liian iso, sijainti hankala, ruho pitkälle mädäntynyt tai muuta sellaista), voi havainnon villieläimen kuolemasta lähettää sähköisellä lomakkeella.
Näytteiden lähetysohjeet, sähköinen lomake sekä muuta tietoa asiasta
Lisätietoa luonnonvaraisten eläinten eläintaudeista Ruokaviraston sivuilta