Mikäli epäilet asiakkaana saaneesi ruokamyrkytyksen, ilmoita siitä elintarvikevalvontaan mahdollisimman nopeasti. Mikäli epäiltyä elintarviketta on vielä jäljellä, säilytä sitä kylmässä mahdollisia laboratoriotutkimuksia varten. Mitä nopeammin ruokamyrkytysepäillyksestä ilmoitetaan, sitä nopeammin saadaan selvitystyö käyntiin.

Mikäli yritykseen tulee asiakkaalta ilmoitus ruokamyrkytysepäilystä, on siitä lain mukaan tehtävä heti ilmoitus elintarvikevalvontaan.

Ruokamyrkytykset menevät yleensä melko nopeasti ohi, mutta voivat joskus aiheuttaa pitkäaikaisia seurauksia etenkin riskiryhmiin kuuluville henkilöille (mm. alle kouluikäiset lapset, raskaana olevat tai imettävät naiset, vanhukset ja henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt).

Asiakasvalitukset

Mikäli asiakkaana havaitset poikkeavuutta elintarvikkeen laadussa, ulkonäössä tai pakkausmerkinnöissä, voit ottaa yhteyttä elintarvikkeen myynti- tai tarjoilupaikkaan, Suomessa toimivaan valmistajaan tai maahantuojaan tai ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvontaan.