Kalajoen matkailuelinkeino ja matkailijamäärät ovat kasvaneet huimaa vauhtia 2000-luvulla. Varsinkin Hiekkasärkien alue alkaa käydä auringonpalvelijoille ahtaaksi. Niinpä kaupunki on päättänyt ryhtyä toimeen ja laajentaa hiekkarannan aluetta. Laajennustyöt aloitetaan toukokuussa.

Laajentaminen tapahtuu kaatamalla jo metsittyneiltä dyyneiltä puita ja kääntämällä maa hiekalle. Lisäksi Kalajoen kaupunki on tehnyt yhteistyösopimuksen erään Egyptiläisen yrityksen kanssa. – Meidän Kalajoen satamasta viedään puutavaraa Egyptiin. Paluulaivoissa alamme tuoda Saharan hiekkaa Kalajoen Hiekkasärkille, kertoo Kalajoen kaupungin maasuunnittelija Meri Hiekkala ja jatkaa:  – Saharan hiekka sopii hyvin rannoillemme, sillä se on myös hyvin hienojakoista ja sopii suomalaisten herkille jalkapohjille.

Hiekkasärkkien ydinalueella on nyt hiekkarantaa noin kolme ja puoli kilometriä. Rantaa paljastuu koko ajan lisää maankohoamisen myötä. – On totta, että ranta isonee itsestään maankohoamisen myötä, mutta turistimäärät kasvavat nyt sellaista vauhtia, että emme voi odottaa, että luonto hoitaa homman, perustelee Hiekkala laajennustyötä.

Tuontihiekan mukana Kalajoelle saattaa muuttaa myös uusia hyönteis- ja hämähäkkilajeja. – Hiekka tarkistetaan niin, että sen mukana Kalajoelle ei pääsisi isompia eläimiä kuten käärmeitä ja jyrsijöitä, Hiekkala kertoo. Jos törmää uuteen hyönteis- tai hämähäkkilajiin, kaupunki pyytää ilmoittamaan niistä.

Aikataulun mukaan kaupunkilaiset ja matkailijat pääsevät nauttimaan uusista rannoista heinäkuun alkupuolella.

Katso kartasta laajennettava alue.