Kaksi kertaa rokotettu välttää koronatestin ja karanteenin Pohjois-Pohjanmaalla

Koronatiedotus

Koronaviruksen näytteenottokriteerit muuttuvat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 2.9.2021 lähtien. Uuden ohjeen mukaan kahteen kertaan rokotettu testataan vain poikkeustapauksissa.

Torstaista 2.9. alkaen kaksi rokotusannosta saaneen henkilön tulee hakeutua flunssaoireisena koronatestiin vain seuraavissa tilanteissa:

  • henkilö tietää altistuneensa koronavirukselle viimeisen kahden viikon aikana
  • henkilö työskentele sosiaali- tai terveysalalla

Koronatestejä otetaan lisäksi edelleen voinnin huononemisen takia hoidontarpeen arviointiin hakeutuvilta henkilöiltä, vaikka heillä olisikin kaksi rokotetta.

Kahteen kertaan rokotettuja henkilöitä ei aseteta enää karanteeniin, vaikka he olisivat olleet sairastuneen kanssa lähikontaktissa, jos toisen rokoteannoksen saamisesta on kulunut vähintään viikko.

Rokottamattoman tai vain yhden rokoteannoksen saaneen henkilön tulee edelleen hakeutua koronatestiin, jos hänellä on koronavirusinfektioon sopivia oireita eikä hän ole aikaisemmin sairastanut koronaviruksen aiheuttamaa tautia tai taudin sairastamisesta on aikaa yli kuusi kuukautta.

Oireettomia tai viimeisen kuuden kuukauden aikana koronavirustaudin sairastaneita henkilöitä ei pääsääntöisesti testata.

Koronarokotteita ja rokotusaikoja on saatavilla hyvin. Ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen suositeltu annosväli on alueella tällä hetkellä kahdeksan viikkoa, kun se aikaisemmin oli 8 -12 viikkoa.  Seuraa tiedotusta kaupungin verkkosivuilla ja Facebook-sivulla.