Kalajoella pääsee ennätysajassa silmäleikkaukseen

Silmätautien erikoissairaanhoidon polikliinisten lääkäripalveluiden ja päiväkirurgisten leikkauspalveluiden toteuttaminen Kalajoen terveyskeskuksessa alkanut hienosti.

 

Coronaria on käynnistänyt silmätautien toiminnan Kalajoen terveyskeskuksessa kesän 2018 aikana ja ensimmäiset päiväkirurgiset silmäleikkaukset tehtiin elokuussa. Kalajoen palveluihin kuuluvat mm kaihileikkaukset, silmäluomien leikkaukset, glaukooman diagnosointi ja seuranta sekä ikärappeuman diagnostiikka, seuranta ja injektiohoidot. Sisällöltään ja toteutukseltaan hoito vastaa yliopistosairaalassa annettua hoitoa.

Coronaria Silmäklinikka Oy  kouluttaa kaksi Kalajoen terveyskeskuksen sairaanhoitajaa toimimaan silmähoitajina poliklinikalla ja leikkauksissa. Leikkauspäiviä on keskimäärin kahdesti kuussa ja leikkauksia tehdään päivässä noin kymmenkunta sekä lisäksi on vastaanottopäiviä

Coronaria Oy:n Silmäklinikan  ylilääkäri Kaisu Järvinen  kertoo, ettei Kalajoella ole jonoa leikkauksiin tai vastaanotolle. Potilaat saavat tarvittavan hoito- tai tutkimusajan lähetteen perusteella suoraan ja tulevaisuudessa silmälääkäripäiviä lisätään potilasmäärän kasvaessa. ”Kalajoella hoitoon ja leikkaukseen pääsee muutamassa viikossa, kun monissa paikoissa jonot ovat noin puolen vuoden pituisia”. Hän jatkaa vielä, että ”koska nykyään kaiken ikäiset ihmiset käyttävät älypuhelimia sekä tietokoneita ja maalla asuttaessa on usein tarpeen ajaa myös autoa niin näköaistin tarpeellisuus korostuu entisestään”.

 

Kuka pääsee hoitoon?

Palvelu toteutetaan julkisen terveydenhuollon hoitoon pääsyn kriteerien mukaisesti. Jos haluat tulla hoidettavaksi Kalajoen vastaanotolla tai leikkauspalveluissa, tarvitset lähetteen työterveys-, terveyskeskus- tai yksityislääkäriltä, joka arvioi erikoissairaanhoidon tarpeen ja tekee tarvittaessa lähetteen Kalajoen erikoissairaan hoidon poliklinikalle. Hoitoon ja leikkauksiin pääsee minkä tahansa kunnan asukas, kenellä on lähete omalta lääkäriltä ja jolla julkisen hoidon kriteerit hoitoon pääsemisessä täyttyvät. Lähete toimitetaan Kalajoen terveyskeskukseen. Jos olette jo jonossa hoitoon toiseen sairaalaan, voitte pyytää lähetteen siirtämistä Kalajoelle nopeuttaaksenne hoitoon pääsemistänne.

Asiakas maksaa itse hoidosta käynti- tai päiväkirurgiamaksun. Lähetteen kautta järjestetyn erikoissairaanhoidon kustannukset ohjataan kotipaikkakunnan maksettavaksi. Kela korvaa matkakustannukset lähimmän hoitopaikan mukaan.

Coronaria järjestää maksuttoman yleisötilaisuuden Kalajoella Merta-kulttuurikeskuksessa torstaina 29.11. klo 16.30-18.00 aiheesta Kaihi – oireet ja hoito, jossa on puhujana ylilääkäri Kaisu Järvinen. Tilaisuudessa kerrotaan lisäksi miten silmätautien erikoissairaanhoito on toteutettu Kalajoella. Olette tervetulleita tilaisuuteen.

 

Lisätietoja

ylilääkäri Kaisu Järvinen, Coronaria Oy, kaisu.jarvinen@coronaria.fi
palveluesimies ja sairaalateknikko Tiina Kantelinen, Coronaria Oy, tiina.kantelinen@coronaria.fi, puh. 040 545 1626
palvelualuejohtaja Kauno Salminen, Kalajoen kaupunki, kauno.salminen@kalajoki.fi, puh. 044 4691 542