Kalajoella torjutaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Paikalliset tienaavat rahaa merkitsemällä Crowdsorsa-mobiilipelin kartalle löytämiään lupiineja, kurtturuusuja, jättiputkia ja jättipalsameja. Projektin toisessa vaiheessa pelaajat pääsevät myös kitkemään niitä palkkiota vastaan.

Kalajoen vieraslajikasvien kartoitus käynnistyy kesäkuun alkupuolella, kun kasvit alkavat kukkia ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on avoin kaikille ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Kustakin vieraslajihavainnosta maksetaan pelaajalle yhden euron palkkio.

– Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan gps-koordinaateista piirtyy kartalle alue. Esiintymän pinta-alan perusteella määritämme sen kitkennästä maksettavan palkkion määrän, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Vieraslajien kitkentätempaus alkaa omana tehtävänään viikkoa myöhemmin. Tehtävään lisätään kitkettäviksi ne löydetyt vieraslajiesiintymät, jotka kuka tahansa voi helposti ja turvallisesti käydä poistamassa. Haastavimpien esiintymien torjunnan kaupunki hoitaa itse.

– Kalajoella vieraslajeja esiintyy jonkin verran, esimerkiksi kurtturuusua ja jättipalsamia on poistettu kaupungin omistamilta maa-alueilta. Yksityisiltä kaupunkilaisilta tulee yhteydenottoja, joissa kysytään mm. ohjeita raivattujen jätteiden hävittämiseen sekä pyyntöjä yksittäisten kasvustojen poistamiseen. Vieraslajien leviäminen herkille maa-alueille tulee ottaa vakavasti. Valitettavasti mm. kurtturuusua on havaittu Hiekkasärkkien alueella ja poistettu kunnossapitotyöntekijöiden toimesta.

Kaupungilla on rajalliset resurssit laajojen vieraslajikasvustojen torjuntaan. Toivottavasti mahdollisimman moni kuntalainen osallistuu Crowdsorsan avulla torjumaan haitallisten vieraslajien leviämistä. Sovellusta ei ole aiemmin testattu Kalajoella, joten on mielenkiintoista nähdä, miten tämä käytännön tasolla toimii ja mitkä ovat sovelluksesta saatavat hyödyt, toteaa Kalajoen kaupungin kunnossapitotyönjohtaja Jenna Ylikauppila.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä samalla menetelmällä jopa 14 kunnassa ympäri Suomea. Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun vieraslajiongelmaa ratkaistaan mobiilipelillä joukkoistamisen keinoin.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen.

Pelillä on kerätty dataa ennätyksellistä vauhtia jo muun muassa kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä.

Yhteystiedot:

Jenna Ylikauppila
Kunnossapitotyönjohtaja, Kalajoen kaupunki
040 673 9789
jenna.ylikauppila@kalajoki.fi

Toni Paju
Toimitusjohtaja, Crowdsorsa
050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com

Mikäli tarvitset apua sovelluksen lataamisessa tai käytössä, voit olla yhteydessä Digitaidot kalajokisille- hankkeeseen www.kalajoki.fi/digituki