Kalajoen Kauppakeskus Merta avattu 3.5.2018!

Kauppakeskus Merran ovet avautuivat torstaina 3.5.2018 klo 10

Kalajoen kaupungin tavoitteena on jo pidemmän aikaa ollut kehittää keskustaajamasta tiivis, elävä ja viihtyisä kohtaamispaikka, jossa on monipuoliset palvelut kuntalaisten, matkailijoiden ja muiden vierailijoiden käytettävissä. Paljon asiointia edellyttävä päivittäistavarakauppa on haluttu sijoittaa kaupungin ydinkeskustaan hajanaisen peltomarketkehityksen sijaan. Tiivis yhdyskuntarakenne kaupallisine ja julkisine palveluineen mahdollistaa sujuvan arjen ja lisää paikkakunnan vetovoimaa.

Kalajoen ydinkeskustan kauppakeskusta on suunniteltu pitkään. Haasteena oli alkuun riittävän suuren tontin löytäminen Kalajoen ydinkeskustan alueelta. Kun Kiinteistö Oy Kalajoen Linja-autoaseman osakkaat myivät kiinteistöyhtiön osakkeet kaupungille vuosina 2012-2013, nytkähti asia liikkeelle ja alue kaavoitettiin kauppakeskusalueeksi. Rakennusliikeneuvotteluja käytiin eri tahojen kanssa ja Lehto Group tuli mukaan kauppakeskuksen konseptin suunnitteluun ja kauppakeskukseen sijoittuvien toimijoiden hakemiseen vuonna 2015. Rakennuttajana hankkeessa toimii Kiinteistö Oy Kalajoen Merta ja rakennustöiden toteuttajana Lehto Group.

Nyt avattava kauppakeskus on Pohjois-Pohjanmaan eteläosan suurin kauppakeskusinvestointi tällä vuosikymmenellä. Kauppakeskuksen laajuuden ja hyvien kaupallisten toimijoiden lisäksi hankkeesta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että samaan yhteyteen toteutetaan parhaalle liikepaikalle kaupungin omistamaa kulttuuritilaa kirjastoineen sekä elokuva- ja teatterisaleineen. Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan juuri kirjasto- ja elokuvapalvelut ovat kuntalaisten eniten käyttämiä kulttuuripalveluja. Kauppakeskus sijoittuu kaupungin parhaalle liikepaikalle valtatie 8 varteen ja Kalajoen kaupunkikeskustan ytimeen. Noin 11 000 m2 suuruiseen Kauppakeskus Mertaan sijoittuvat toimijat ovat Halpa-Halli, Tokmanni, Team Sportia, Avain Säästöpankki ja Silmäasema.

Kauppakeskuksen valmistuttua toisen kerroksen sisustus- ja viimeistelytyöt jatkuvat. Toiseen kerrokseen tulevat sijoittumaan Kalajoen kaupungin kulttuurikeskuksen tilat Suomen nykyaikaisimpine kirjastoineen, elokuva- ja teatterisaleineen sekä ohjeispalveluineen. Ylivieskan seudun musiikkiopisto ja PP Livekuvaukset.fi muuttavat myös kulttuurikeskukseen, jonka tilat avataan syyskuussa.

Kalajoen ydinkeskustan uudistaminen käynnistyi Kalajoentien peruskorjauksella, ilmeen ja varustuksen uudistamisella sekä puistorakentamisella. Kalajoen keskustan kehittämisessä on ollut erittäin ratkaisevassa roolissa Kalajoen Yrittäjien keskustakehittämisen hanke. Keskustakehittämisen hankkeen yhteydessä on investointien lisäksi vaikutettu ilahduttavasti ydinkeskustan toiminnalliseen uudistumiseen ja kauppiasyhteistyöhön. Keskustan ilmeen uudistaminen on laukaissut lukuisia muita investointeja Kalajoen kaupunkikeskustaan mm. kaksi yksityistä päiväkotihanketta, viisi kerrostalohanketta ja yksityisen palveluasumistoteutuksen.

Kauppakeskustoteutusta seuraa Kalajoella noin 30 miljoonan euron yhtenäiskouluinvestointi ydinkeskustaan Jussi Jokisen liikuntapuiston yhteyteen. Uusi yhtenäiskoulu tarjoaa koululaisille hyvän nykyaikaisen oppimisympäristön sekä opiskelun yhteydessä Kalajoen kulttuuri- ja urheiluakatemian tukemana opiskelun ja harrastamisen joustavan yhdistämisen. Tämä sama ympäristö on myös lukuisten aktiivisten urheiluseurojen ja kulttuuritoimijoiden käytettävissä.

Viime vuosina Kalajoen keskustaan jo toteutuneita investointeja on tehty 43 miljoonan edestä ja tällä hetkellä ennakkomarkkinoinnissa sekä suunnitteilla olevia kohteita on tiedossa 48 miljoonan euron arvosta.

Jukka Puoskari
kaupunginjohtaja
puh. 044 4691 200

Tuukka Korolainen
kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja
puh. 044 5273 706

Kuvat: Heidi Vierimaa