Kalajoen tuulivoimalat tuottivat kaupungille kiinteistöverotuloa noin 1,6 miljoonaa euroa vuonna 2021

Ilmakuva Kalajoen keskustasta. Taustalla horisontissa tuulimyllyjä.

Kalajoella tuulivoiman tuomat kiinteistöverotulot ovat merkittävä ns. ylimääräinen lisä talouteen. Se näkyy konkreettisesti kuntalaisilla tällä hetkellä mm. prosenttia alhaisempana tuloverona.

Viime vuonna tuulivoima tuotti kiinteistöveroa Pohjois-Pohjanmaalla noin 6,9 miljoonaa euroa. 37 prosenttia Suomen tuulivoimaloista sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kunnissa, jonne myös suurimmat verohyödyt ohjautuvat. Kalajoen tuulivoimalat tuottivat kaupungille kiinteistöverotuloa noin 1,6 miljoonaa euroa vuonna 2021. Kalajoen lisäksi Ii, Pyhäjoki, Raahe ja Pori saivat kukin viime vuonna yli miljoonan euron verokertymän tuulivoimaloiden kiinteistöveroista. Simo kiilasi vuonna 2021 rakennetulla tuulivoimakapasiteetilla suurimmaksi tuulivoimakunnaksi, mutta Simoon rakennettujen uusien voimaloiden kiinteistövero näkyy täysimääräisesti kunnan kassassa vasta vuonna 2023.

”Meille tuulivoiman tuomat kiinteistöverotulot ovat merkittävä ns. ylimääräinen lisä talouteen. Se näkyy konkreettisesti kuntalaisilla tällä hetkellä esimerkiksi prosenttia alhaisempana tuloverona. Suunnitelmien mukaan Kalajoen tuulivoimalamäärät ovat lähes tuplaantumassa parin tulevan vuoden aikana ja se tulee mahdollistamaan kilpailukykyisen tuloverotuksen aluehallintouudistuksen jälkeenkin”, toteaa Kalajoen talousjohtaja Pirjo Männistö.

”Voimme tarjota kuntalaisille myös monipuolisempia ja laadukkaampia peruspalveluita sekä kehittyneempiä vapaa-ajan palveluita. Tuulivoimaloista kertyneet kiinteistöverotuotot mahdollistavat mm. panostusta vetovoimaisten alueiden kaavoitukseen ja kuntatekniikan rakentamiseen. Näistä saadut tontin myynti- ja vuokratulot palautuvat kuntaan hyödynnettäväksi esimerkiksi peruspalvelutuotannossa”, Männistö sanoo.

”Kalajoella toimii tuulivoimalavalmistajien huoltoyksiköitä, jotka työllistävät  nelisenkymmentä henkilöä. Tuulivoiman työllistävä ja taloudellinen vaikutus näkyy myös Kalajoen satamassa, jonka kautta kuljetetaan pohjoisen alueelle tuulivoimaloiden komponentteja”, Männistö lisää.

Tuulivoimalasta kiinteistöverotettavaa rakennelmaa ovat perustukset, torni sekä konehuoneen runko. Koneet ja laitteet eivät kuulu kiinteistöveron piiriin. Kiinteistöveron tarkkaan määrään vaikuttavat monet asiat, mutta ensimmäisenä vuonna täysimääräinen kiinteistövero on noin 30 000 €/maatuulivoimala, jos kunnassa on käytössä voimalaitoksen kiinteistöveroprosentti 3,1. Keskimääräinen kiinteistövero 30:n vuoden aikana on noin 22 000 €/vuosi/maatuulivoimala.

Tästä pääset lukemaan koko Suomen Tuulivoimayhdistyksen tiedotteen, joka on julkaistu 7.2.2022: Suomen tuulivoimalat tuottivat kiinteistöveroa yli 17 miljoonaan euroa vuonna 2021.