Kalajoen yrittäjäpalkinnot vuonna 2022

Kukkakimppu.

Kalajoen vahvaa yrityskulttuuria huomioidaan vuosittain tuomalla esiin ja palkitsemalla ansioituneita yrityksiä. Tänä vuonna Kalajoen kaupunki palkitsi Vuoden yrityksenä Vähäsarja Oy:n, Vuoden maaseutuyrityksenä Virpi ja Juha Mannisen sekä Matkailumajakka-palkinnolla Kuntosali- ja liikuntapalvelut GoFit Oy:n. Lisäksi Kalajoen Yrittäjät ry palkitsi yrittäjäpalkinnolla Tekoa Oy:n ja Himangan Yrittäjät ry Veljekset Kuusisto Oy:n.

Kalajoen Vuoden yritys 2022 on Vähäsarja Oy

Vähäsarja Oy:n perheyritys täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Yrittäjäpariskunta Raimo ja Päivi Vähäsarja perustivat yrityksen vuonna 1992. Yrityksen historian aikana on tuotettu erilaisia Kala-Kallen herkkuja alkaen sillin maahantuonnista kylmäsavustettuihin ja graavattuihin tuotteisiin ja täyssäilykkeisiin. Vuodesta 2016 alkaen yrityksessä on keskitytty pelkästään täyssäilykkeiden valmistamiseen. Yrittäjäpariskunnan mukaan yritystoimintaan on sisältynyt hyviä ja myös erittäin haastavia ajanjaksoja, joista kaikista on selvitty hyvän tiimityön avulla.

Muutamia vuosia sitten perheyritykseen tuli mukaan toisen sukupolven edustaja ja yrittäjäpariskunnan tytär Mari Palin. ”Perheyrityksen perimästä on kaivettu kasvun geenit esille”, toteaa Raimo, johon Mari jatkaa, että ”muutama vuosi sitten päätettiin tuoda säilykeala tälle vuosituhannelle”. Yrityksessä aloitettiin strategian kirkastaminen vuonna 2020, jonka jälkeen yrittäjät ovat jatkuvasti kehittäneet toimintaa, tuotantoa, uusia tuotteita ja markkinointia sekä tavoitelleet voimakasta kasvua. Uusia mielenkiintoisia projekteja on käynnissä.

Kalajoen kaupunki halusi luovuttaa Vuoden Yritys -palkinnon huomionosoituksena sekä pitkään yrityksessä toimineelle yrittäjäpariskunnalle että uuden sukupolven edustajalle, joka on tullut mukaan yrityksen toimintaan. Vähäsarja Oy on erinomainen esimerkki toimintaansa kovasti kehittävästä ja kasvavasta elintarvikeyrityksestä. Vähäsarja Oy on myös esimerkillisellä tavalla tuonut hyvää näkyvyyttä yritykselle, tuotteille ja koko Kalajoelle oman markkinointinsa myötä. Tuotteet ovat näyttävästi esillä päivittäistavarakaupoissa, lentoasemilla, tapahtumissa ja monissa muissa paikoissa.

Katso vuoden yrityksen esitelyvideo täältä

Vuoden maaseutuyritys 2022 on Virpi ja Juha Mannisen maatila

Yrittäjät ovat lähteneet rohkeasti investoimaan tulevaisuuteen. Tilalle on valmistunut Robora pihattonavetta vuonna 2019. Investoinnin myötä tuotannossa hyödynnetään todella nykyaikaisia ratkaisuja, jotka helpottavat ruokinnan, tuotannon ja talouden seurantaa sekä optimointia. Samalla investointi on ollut panostus myös työhyvinvointiin.

Tila on mukana Modernit maitotilat -avointen ovien päivien esittelyissä ja haluaa siten kertoa kokemuksistaan ja ratkaisuistaan myös muille alkutuotannon toimijoille. Näiden esittelyiden myötä tila on valmis avoimesti jakamaan kokemusperäistä tietoa ja osaamista auttaakseen muita alkutuottajia tulevaisuuden ratkaisujen pohdinnassa ja tekemisessä.

Katso vuoden maaseuturityksen esittelyvideo täältä

Matkailumajakka 2022 Kuntosali- ja liikuntapalvelut GoFit Oy

Yritys on jo pitkään toiminut Kalajoen matkailukeskuksen ydinalueella ja kehittämistyöllään monipuolistanut Kalajoen matkailukeskuksen palveluita ja edistänyt ympärivuotisuutta. Yritys luo osaltaan myönteistä mainetta Kalajoen matkailualueesta vetovoimaisena liikunnan ja hyvinvoinnin kohteena. Yritys tekee aktiivista yhteistyötä yli toimialojen ja on luonut innostavan palvelutarjonnan madaltaen liikunnan aloittamiskynnystä ja inspiroiden niin matkailijoita kuin paikkakuntalaisia mukaansatempaavaan liikunnalliseen elämäntapaan.

Katso vuoden matkailumajakka yrityksen esittelyvideo täältä

Kalajoen Yrittäjät ry:n vuoden yritys 2022 on Tekoa Oy

Tekoa Oy on kalajokinen erikoiskonepaja, joka valmistaa laadukkaita kotimaisia koneita ja metallituotteita eri asiakasryhmille. Yritys suunnittelee ja toteuttaa toimivia ratkaisuja yksittäisistä laitteista kokonaisiin tuotantolaitoksiin alusta loppuun asti.

Suunnittelun ja valmistuksen lisäksi yritys tarjoaa asennuspalveluja, automaatiota ja perinteistä konepajaosaamista. Reilussa 15 vuodessa Tekoa Oy:stä on tullut arvostettu osaaja viljelijöiden ja pakkaamoiden keskuudessa. Pitkäaikaiset asiakassuhteet kertovat tuotteiden laadusta ja asiakastyytyväisyydestä.

Heikki Jyrinki kertoo, että ”Kaikki alkoi 2000-luvun alkupuolella, kun olin yhdessä Suomen suurimmassa perunanpakkaamossa töissä ja iltaisin tein metallihommia. Siinä syntyi ajatus paremmista koneista ja 2002 perustettiin toiminimi, 2006 perustettiin osakeyhtiö.”

Himangan Yrittäjät ry:n yrittäjäpalkinto Veljekset Kuusisto Oy:lle

Veljekset Kuusisto on Himangan Hillilässä sijaitseva perheyritys, joka on erikoistunut ruokaperunan viljelyyn ja pakkaamiseen. Yritystä viedään eteenpäin neljännessä polvessa ja viimeisin sukupolvenvaihdos tapahtui 2017, jolloin serkukset Ville, Sami, Timo-Jaakko ja Antti Kuusisto ottivat vetovastuun yrityksen toiminnasta.

Yritys viljelee ruokaperunaa 175 hehtaarin alalla, ja heillä on sopimustuottajia Himangalla, Kalajoella ja Kannuksessa noin 70 hehtaarin verran. Kokonaisuudessa yritys varastoi noin 10 miljoonaa kiloa ruokaperunaa syksyllä. Perunat pakataan, kauppakunnostetaan ja lähetetään kaupan keskusliikkeille, lähimarkkinaan ja vientiin. Vienti on yritykselle tärkeä osa kokonaisuutta, yritys tekee kauppaa Pohjoismaihin, Baltiaan ja Keski-Euroopan maihin. Yritys on panostanut uuteen teknologiaan ja automaatioon.

Himangan Yrittäjien valintaperusteluissa mainitaan yrityksen työllistävä rooli paikkakunnalla, panostus kansainväliseen toimintaan sekä jatkuva kehitystyö alan toimijana. Yritys saa kiitosta myös paikallisesta yhteistyöstä sekä investoinneista alueelle. Viimeisen vuoden aikana on tehty yli miljoonalla eurolla investointeja pakkausteknologiaan ja automaatioon. Himangan Yrittäjät ry kiittää yritystä siitä, että se tuottaa hyvää, laadukasta ja maukasta perunaa suomalaisten ruokapöytään.

Videot palkituista lisätään tälle sivulle myöhemmin.

Lisätietoja Kalajoen kaupungin palkitsemisista:

Jukka Puoskari, kaupunginjohtaja, 044-469 1200, jukka.puoskari@kalajoki.fi

Miia Himanka, elinkeinojohtaja, 044-469 1246, miia.himanka@kalajoki.fi