Kalajoki jatkaa satsauksia yritysalueiden kehittämiseen – sataman yrityspuisto saa nimen ja opasteet

Kalajoki tunnetaan matkailustaan ja erityisesti Hiekkasärkistään. Vähemmän tunnettu on Kalajoen vahva teollinen pohja, joka näkyy erityisesti lukuisina metalli- ja puusepänteollisuuden yrityksinä. Kalajoella on arvion mukaan 400 työpaikkaa metalliteollisuudessa ja toiset 400 työpaikkaa puusepänteollisuudessa.

Kalajoen keskustan ja Himangan taajaman alueilla on useita yrityspuistoja, joille valtaosin teolliset yritykset ovat sijoittuneet. Näiden lisäksi Kalajoen sataman lähistöllä on hyvin merkittävä yrityskeskittymä. Sataman Yrityspuistoon on sijoittunut tällä hetkellä 10 yritystä ja alueen yrityksissä on yhteensä 150 – 180 työpaikkaa.

Yritysasiantuntija Kimmo Niskanen kuvaa nykytilannetta ja alueen nimeämiseen johtanutta tarvetta siten, että ”suuri osa ohikulkevista ihmisistä ei osaa aavistaakaan, että Kalajoen satama -kyltin tienpäässä on oikea kauppasatama ja iso joukko kansainvälisillä markkinoilla toimivia metalli- ja konepajateollisuuden yrityksiä”.

Kaupungin uusi kaavoitus- ja elinvoimalautakunta päätti nimetä alueen Sataman Yrityspuistoksi, jonka englanninkielinen käännös on Harbor Industrial Park. Kalajoen kaupungille oli tullut yrityksiltä toive teollisuusalueiden nimeämisestä yritysalueeksi Rahvon, Meinalan ja Kannuskylän yrityspuistojen tapaan.

Yritysten ja kaupungin yhteinen näkemys oli, että kokonaisuutena mittava toiminta tarvitsee päätieltä näkyvyyttä sekä yhden yhteisen tunnistettavan nimen ja opasteen. Opastus teollisuusalueelle on tarkoitus tulla valtatieltä 8 ja tien alkupäähän tullaan sijoittamaan alueopastekartta. Kalajoen Sataman osalta opastuksen todettiin olevan lähtökohtaisesti jo kunnossa. Valtatien 8 ja Satamatien risteyksen tuntumaan suunnitellaan myös toteuttavaksi näkyvää mainosta satamasta ja alueen yrityksistä. Tärkeänä kehittämiskohtana nähtiin, että alueopastekartan avulla yritysalueen eri osat ja niillä sijaitsevien yritysten toimipisteet hahmottuisivat yritysalueella vieraileville asiakkaille tai raskaan liikenteen kuskeille.

 

Lisätietoja:

Nina Marjoniemi
kaavoituspäällikkö
puh. 044 4691 225

 

Kimmo Niskanen
yritysasiantuntija
puh. 044 4691 604