Kalajokiselle Merenojan yhtenäiskoululle Suomen ensimmäisenä peruskouluna Joutsenmerkki

Merenojan yhtenäiskoulu

Kalajokinen Merenojan yhtenäiskoulu on saanut ensimmäisenä peruskouluna Suomessa oikeuden käyttää pohjoismaista ympäristömerkkiä eli Joutsenmerkkiä. Joutsenmerkki myönnetään sellaisille tuotteille ja palveluille, jotka ovat ympäristön kannalta oman tuoteryhmänsä parhaita.

Joutsenmerkityn rakennuksen on noudatettava sille suunniteltuja ympäristökriteerejä, jotka liittyvät mm. energiankulutukseen, käytettyihin rakennusmateriaaleihin, rakennusprosessiin ja rakentamisen laadunhallintaan. Vaatimukset koskevat sekä sisäistä että ulkoista ympäristöä. Sisäympäristöä koskevat vaatimukset liittyvät materiaaleihin, ilmanvaihtoon, rakentamiseen ja laadunvalvontaan. Ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita ei käytetä, rakennuksen käytön tulee olla mahdollista vähäisellä energiankulutuksella, rakennusjätteistä huolehditaan ympäristöystävällisellä tavalla ja rakennukselle laaditaan käyttö- ja kunnossapitosuunnitelma.

Tavoitteena terveellinen ja turvallinen oppimisympäristö

”Yhtenäiskoulun suunnittelun lähtökohtana on ollut tarjota vetovoimainen ja opetustarjonnan monipuolisuudessa alueen paras ja nykyaikaisin oppimisympäristö urheilupuiston yhteyteen. Halusimme lisäksi olla edelläkävijänä ympäristöasioissa ja varmistaa oppilaillemme terveellisen ja turvallisen kouluympäristön. Tähän joutsenmerkityn rakentamisen kriteerit sopivat loistavasti ja sparrasivat sopivasti laadukasta rakentamista”, toteaa kaupunginjohtaja Jukka Puoskari.

Joutsenmerkin vaatimukset täyttyivät reilusti

Joutsenmerkki asetettiin vaatimukseksi jo urakan kilpailutusvaiheessa. ”Merkin saaminen edellyttää 14 pistettä 39 mahdollisesta pisteestä.  Saimme 30 pistettä”, kertoo tekninen johtaja Marko Raiman. Rakennuksen kaikki materiaalit on hyväksytetty Joutsenmerkin takana olevalla Ympäristömerkintä Suomi -organisaatiolla. ”Tiedämme nyt täsmälleen mistä rakennusaineista koulu on rakennettu kattotuolien puuosista kaakeleiden kiinnitykseen ja lattiarakenteisiin”, Raiman jatkaa.

Joutsenmerkki-koulu tuo kestävän kehityksen koululaisten arkeen

Merenojan yhtenäiskoulu aloitti toimintansa syyslukukauden alussa 2020. Yhtenäiskoulun rehtori Mia Rytky kommentoi kokemuksia omalta osaltaan: ”Lyhyen kokemuksen perusteella huomaan, että rakennuksessa ei ole tyypillisiä uuden rakennuksen tuoksuja. Tämä liittynee siihen, että kemikaaleja on käytetty vähemmän. Kestävä kehitys on yksi koulumme painopistealueista ja tässä rakennuksessa pystymme kasvattamaan lapsia ja nuoria tuohon ajatteluun. Seuraamme esim. koulun veden- ja sähkönkulutusta sekä minkä verran energiaa aurinkopaneelit tuottavat. Tätä kautta jokainen oppii myös pohtimaan, miten kulutukseen voi vaikuttaa.”

Joutsenmerkki on myönnetty Merenojan yhtenäiskoululle 21.10.2020. Kohteen KVR-urakoitsijana toimi YIT Suomi Oy.

Lisätietoja:

Tekninen johtaja Marko Raiman, marko.raiman@kalajoki.fi, 044 4691 213
Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari, jukka.puoskari@kalajoki.fi, 044 4691 200