Kasvukolmio Kalajoki-Ylivieska-Kokkola jatkaa positiivista kasvuaan

Positiivinen väestönkehitys jatkui vuonna 2021

Alueen vetovoimaisen kasvukolmion positiivinen väestönkehitys jatkui vuonna 2021. Kalajoen asukasluku kasvoi 7 asukkaalla, Ylivieskan 55 ja Kokkolan 143 asukkaalla. Alueen muiden kuntien asukasluvun kehitys oli laskeva. Kehityksen taustalla ovat Kalajoen monipuolinen elinkeinorakenne ja hyvä työllisyystilanne sekä Ylivieskan nopea kehitys kaupan keskuksena. Lisäksi Kalajoen matkailukeskus on muodostunut vetovoimaiseksi alueeksi myös vakituisen asumisen ympäristönä. Molemmat kaupungit ovat investoineet peruspalvelutuotantoon viime vuosina voimakkaasti mm. yhtenäiskouluratkaisuin. Kalajoki otti juuri käyttöön myös Himangan terveysaseman sekä aloittaa Kalajoen sote-keskuksen A-osan uudisrakentamista.

Vuoden 2021 aikana syntyi 124 uutta kalajokista. Syntyvyys on viimeisen kahden vuoden aikana noussut ja vakiintunut yli 120 lapsen vuositasoon. Luonnollinen väestönkehitys on kokonaisuudessaan negatiivinen, missä näkyy suurten ikäluokkien ikääntyminen ja luonnollinen poistuma. Kuntien välinen muuttoliike eli muutto Suomen sisällä kääntyi hieman miinukselle, kun taas nettomaahanmuutto jatkuu myönteisenä. Väestössämme on yli 350 vieraskielistä asukasta. Alueellisesti kasvu kohdistuu Kanta-Kalajoen alueelle (keskustaajama) sekä Hiekkasärkille.

Asuntotuotannolla lisää kasvuvauhtia

Kalajoen asukasluvun kehitys on jatkunut positiivisena jo pitkään. Vuosien 2018-2019 pienen notkahduksen jälkeen ollaan jälleen odotetulla kasvu-uralla. Erityistä kiitosta on saanut kaupungin tarjoamat muuttaja- ja asukaspalvelut. Tälläkin hetkellä uusia muuttajia olisi, mutta paikkakunnan vuokra-asuntotarjonta ei riitä vastaamaan kysyntään. Yksityistä asuntotuotantoa on kuitenkin syntymässä lisää parhaillaan ja myös kaupunkikonserni huomioi kasvavan tarpeen uudessa Viiden Tähden -strategiassaan sekä vuoden 2022 talousarviossa. On selvää, että jatkossa Kalajoki kasvaa vauhdikkaamminkin, kunhan asuntotuotanto ehtii samaan kehitysvauhtiin.  Asuntotuotantoa kysytään erityisesti keskustaajamasta koulujen läheisyydestä sekä Hiekkasärkiltä. Pula vuokra-asunnoista ja voimakas kysyntä tarjoaa investoijille mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

lukuja kalajoen väestökehityksestä viime vuosilta
Lukuja Kalajoen kaupungin väestökehityksestä viime vuosilta.

Kalajoen vuosien 2019–2021 väestönkehityksestä on tehty visualisointi, jonka pääset katsomaan kokonaan alla olevasta linkistä. Katso lisää Kalajoen positiivisesta pöhinästä tästä osoitteesta: https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiOGE2MDk5MDUtOGI5OS00MTM5LWJlNzctODZhYWE3ZDNjYmY1IiwidCI6IjI2NzE2ODhmLWI3NGQtNGMwYy05OWJkLTk3N2M3NjU1MTBiZCIsImMiOjh9

 

Lisätietoja

kaupunginjohtaja
Jukka Puoskari
jukka.puoskari@kalajoki.fi

talousjohtaja
Pirjo Männistö
pirjo.mannisto@kalajoki.fi