Kalajoen kaupunki on mukana monissa kuntayhteistyömalleissa.

Yhteistoiminta-alueessa tehtävät annetaan isäntäkunnan hoidettavaksi. Tällöin tehtävien hoitamista varten perustetaan alueen kuntien yhteinen toimielin, joka voi olla lautakunta, johtokunta tai toimikunta. Mallista käytetään myös nimityksiä vastuukuntamalli, keskuskuntamalli tai yhteislautakunta.

Kunnat voivat tehdä myös sopimuksia tehtävien hoitamisesta yhteistoiminnassa. Kunnat voivat sopia, että tehtävä annetaan toisen kunnan hoidettavaksi yhden tai useamman kunnan puolesta. Sopimus voi koskea yhteisen viran perustamista, viranomaistehtävien hoitamista ostopalveluina tai yhteisen toimielimen asettamista.

Kalajoen kaupungin yhteistyömallit

Kalajoki järjestää vastuukuntana maaseutupalvelut Raahen kaupungille, sekä Alavieskan, Merijärven, Pyhäjoen ja Siikajoen kunnille. Lomituspalvelut on hoidettu 1.1.2004 alkaen Pyhäjoen ja Merijärven kunnille sekä 1.1.2011 alkaen Alavieskan kunnan alueella.

Kalajoen hyvinvointipalvelut järjestää perusturvapalvelut vastuukuntana Merijärven kunnalle.

Kalajoen ympäristöterveydenhuolto tuottaa isäntäkuntamallilla palvelut Raahen kaupungille sekä Siikajoen, Pyhäjoen ja Merijärven kunnille.

Kalajoen kaupunki on vastannut Alavieskan ja Merijärven kuntien elinkeinotoimen hoitamisesta 1.1.2016 alkaen.

Paikkatietopalvelut ovat tehneet syksyllä 2012 viisivuotissopimuksen Pyhäjoen, Sievin ja Merijärven kanssa paikkatietopalveluiden myynnistä. Yhteistyökunnille tarjottavia paikkatietopalveluita kehitetään valmistelun alla olevan asiakkuusstrategian avulla.

Kalajoki vastaa Merijärven kunnan kaavoituspalveluista.