Kelan asiointipalveluun kirjaudutaan pian uudella Suomi.fi-tunnistamisella

Yhdellä kirjautumisella pääsee jatkossa kaikkiin julkishallinnon verkkoasiointipalveluihin, joissa uusi tunnistamispalvelu on otettu käyttöön. Kela alkaa käyttää Suomi.fi-tunnistamista lauantaina 26.11.2016.

 

Suomi.fi-tunnistaminen mahdollistaa sähköisen tunnistamisen turvallisesti ja erilaisia päätelaitteita käyttäen. Asiakkaat voivat käyttää tunnistukseen esimerkiksi pankkitunnuksia tai mobiilivarmenteita. Palvelun tuottaa Väestörekisterikeskus.

Asiakkaille muutos näkyy siten, että tunnistusvälineen valintanäkymä muuttuu toisenlaiseksi. Uusi tunnistuspalvelu toimii kaikenlaisilla päätelaitteilla ja huomioi esteettömyysvaatimukset. Asiointipalveluiden käyttö säilyy ennallaan.

Kelan verkkoasiointipalvelussa asiakkaat voivat muu muassa jättää hakemuksia ja toimittaa niiden liitteitä sekä tutustua saamiinsa päätöksiin. Kela-asioiden hoitaminen verkossa yleistyy voimakkaasti. Vuonna 2012 asiointipalveluun kirjauduttiin noin 9 miljoonaa kertaa, ja vuonna 2015 kirjautumisia oli jo yli 20 miljoonaa.

Laki velvoittaa julkishallinnon organisaatiot ottamaan käyttöön Suomi.fi-tunnistamisen. Pyrkimyksenä on helpottaa eri organisaatioiden verkkoasiointipalvelujen käyttöä ja niiden välillä siirtymistä.

Kun asiakas on tunnistautunut Suomi.fi-tunnistamisen kautta, sama kirjautuminen pysyy voimassa myös muissa samaa tunnistamispalvelua käyttävissä asiointipalveluissa. Jos asiakas tunnistautuu esimerkiksi hoitaakseen asioitaan Kelan asiointipalvelussa, hän pääsee samalla tunnistautumisella myös TE-palveluiden asiointipalveluun.

Lisätietoja asiakkaille