Koronatiedote 11.11.2021

Koronatiedotus

Kalajoella on todettu tänään yksi uusi koronavirustartunta. JHT:n ketju näyttää sammuneen, mutta mahdollisia perheen sisäisiä tartuntoja voi vielä olla odotettavissa jo karanteenissa olevilta.

Tänään on todettu yksi uusi koronatartunta. Tartunnan saanut henkilö ei asu Kalajoella, eikä tartunta kytkeydy aikaisemmin todettuihin tartuntoihin.

Tämän hetken koronatilanne Kalajoella

  • koronaviruksen vuoksi eristyksessä on tällä hetkellä 26 henkilöä, joista 19 eristys päättyy tämän viikon loppuun mennessä.
  • altistumisen vuoksi karanteenissa  on tällä hetkellä 11 henkilöä, joista valtaosan karanteenit päättyvät tämän viikon lopussa.

JHT-ketju näyttää sammuneen ja siihen liittyvät viimeiset karanteenit päättyvät tällä viikolla. Mahdollisia perheen sisäisiä tartuntoja voi olla vielä odotettavissa jo karanteenissa olevilta.

Vaikka JHT:n nimeä kantanut ketju saikin alkunsa pelitapahtumasta, niin JHT:n toiminnassa ei ollut syitä tartunnan leviämiseen, vaan mukana oli aimo annos huonoa tuuria. Vastaava tilanne olisi voinut syntyä muustakin yleisö- tai harrastetapahtumasta, jossa ihmiset kokoontuvat yhteen.

Vältä ulkopuolisia kontakteja oireisena

Tartunnanjäljitystiimi haluaa muistuttaa koronaan jo kovasti väsyneitä kuntalaisia, että jos sinulla on mitään ylähengitystieinfektion oireita, niin asiointi muissa kuin aivan välttämättömissä palveluissa ei ole suotavaa. Kyläilyt ja kylään kutsuminen on syytä jättää myöhempään aikaan ja oireisena tulee pysytellä kotona ja välttää oman talouden ulkopuolisia kontakteja. Näin vältetään tartuntaketjujen syntyminen.

Testiin vajaalla rokotesuojalla

Jos sinulla on vajaa rokotesuoja, testiin tulee hakeutua mahdollisimman pian oireiden alettua. Näin tartunta todetaan nopeasti ja mahdolliset altistuneet saadaan tavoitettua, eikä ketju pääse leviämään. Tartunnanjäljitystyötä tekevälle viranomaiselle tulee avoimesti kertoa omista sosiaalisista kontakteista tartuttavuusaikana. Tietojen pohjalta arvioidaan riskit ja voidaan asettaa kontaktit tarvittaessa karanteeniin ja saadaan tartuntaketjut katkaistua.

Rokotetut sairastavat taudin selvästi lievempänä kuin rokottamattomat, ja levittävät tautia vähemmän oman talouden ulkopuolelle. Tästä syystä jokaisen olisi hyvä huolehtia oma rokotesuoja kuntoon.

Maskisuositukset (yli 12-vuotiaille)

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on siirtynyt leviämisvaiheeseen runsaiden tartuntamäärien vuoksi ja maskisuosituksia on lisätty.

Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville

  • maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.

Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta

  • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  •  oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet).
  •  joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.