Koronatiedote 15.12.2021

Koronatiedotus

Tautitilanne alueellisesti vaikeutunut

Tänään Kalajoella on todettu jo kahdeksan uutta koronatartuntaa. Tautitilanne alueellisesti on vaikea ja näytevastausviiveet ovat lisääntyneet. Tartunnan saaneet pyritään edelleen kontaktoimaan vuorokauden sisällä positiivisen näytevastauksen tietoon tulosta.

Tartuntoja syntyy yksityistilaisuuksissa, kyläilyissä, harrastuksissa ja työpaikoilla. Tartunnat ovat pääosin alle 40-vuotiailla. Yksi henkilö on edelleen tehohoidossa koronatartunnan vuoksi.

Ohjeita koronatestaukseen

Kaksi kertaa rokotetut tulevat testiin vain, jos tietävät altistuneensa koronapositiiviselle, ovat sote-työssä, tekevät positiivisen kotitestin tai tarvitsevat oireiden vuoksi lääkärin/hoitajan vastaanottoa.

Vajaalla rokotesuojalla olevat tulevat testiin lieväoireisena tai tekevät kotitestin.

Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, kannustamme tekemään kotitestejä matalalla kynnyksellä oman tautitilanteen tarkistamiseksi.

Jos saat positiivisen tuloksen kotitestistä, niin vältä kontakteja ja ota yhteyttä terveyskeskuksen ajanvaraukseen päästäksesi varmistusnäytteeseen. Kehota myös samassa taloudessa asuvia pysyttelemään omaehtoisessa karanteenissa. Negatiivisella kotitestillä ei voi vapautua virallisesta eristyksestä tai karanteenista.

Hankkiessasi kotitestiä, kiinnitä huomiota siihen, että hankit nimenomaan antigeenitestin, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä. Kotitestejä voi ostaa apteekeista sekä marketeista.

Maskienkäyttö ja muut suositukset

Huomaathan, että maskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa julkisissa sisätiloissa rokotuksista riippumatta. Koulujen työntekijöille ja neljännen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille suositellaan maskin käyttöä koulujen sisätiloissa.

Yli 20 hengen yksityistilaisuuksien järjestämistä ei suositella.

Kannustamme viettämään joulua pienessä piirissä.

 

Mervi Manninen
Vs. ylilääkäri
Kalajoen terveyskeskus