Koronatiedote 16.12.2021

Koronatiedotus

Kalajoella on todettu tänään 10 uutta koronavirustartuntaa. Tällä hetkellä Kalajoen ja Merijärven yhteistoiminta-alueella on n. 37 henkilöä eristyksessä koronavirustartunnan vuoksi ja virallisessa altistuskaranteenissa suunnilleen saman verran henkilöitä. 

Tartunnan lähteitä on edelleen useita eli yksittäistä laajaa ketjua ei voida eritellä. Yhteen perheeseen, työyhteisöön tai harrastusporukkaan tullut tartunta voi aiheuttaa useita jatkotartuntoja pienessä piirissä. Tartuntoja on odotettavissa nyt päivittäin, myös viikonlopun aikana.

Tartunnanjäljitys

Terveyskeskuksen tartunnanjäljitys toimii myös viikonloppuna ja keskittyy koronavirustartunnan saaneisiin ja heidän välittömään lähipiiriinsä. Pyrimme edelleen kontaktoimaan myös sellaisia, joilla altistuminen on ollut suurta, mutta ei jatkuvaa (useamman tunnin kohtaamiset sairastuneen kanssa).

Välitämme myös tietoa matalamman tartuntariskin tilanteista epävirallista reittiä tartunnan saaneen itsensä välityksellä esimerkiksi harrastuspiireihin tai työpaikoille. Tällaisen epävirallisenkin altistumistiedon tullessa tulee nyt välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja ja tehdä oireiden alkaessa mahdollisimman nopeasti kotitesti tai olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Auta tartunnanjäljitystä

Tartunnan saanut henkilö voi nopeuttaa tartunnanjäljityksen työtä kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla koronatietoni.fi -osoitteeseen ja ilmoittaa siellä itselleen altistuneiden henkilöiden tiedot terveydenhuoltoon tietosuojatusti. Koronatietoni.fi ohjaa altistuneiden kartoituksessa. Voit myös itse ilmoittaa sinulle mahdollisesti altistuneille henkilöille tartunnastasi. Heidän on syytä jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Jos sinulla on oireita, voit tehdä Omaolo.fi-palvelussa koronavirus-oirearvion. Saat palvelusta ohjeistuksen, tarvitseeko sinun hakeutua oireisena testiin tai olla yhteydessä terveydenhuoltoon oireiden vuoksi. Tämä ei vaadi kirjautumista.

Terveydenhuolto on kuormittunut

Influenssaa ei ole toistaiseksi liikkeellä, mutta muitakin virustauteja kuin koronaa liikkuu nyt paljon. Luonnollisesti myös sote-työntekijöitä sairastuu. Terveydenhuollon kuormitus on Kalajoella ja lähialueilla kovaa ja työtä on priorisoitava. Henkilökuntaa on keskitetty koronatyöhön ja vain päivystyksellisten ja akuuttipotilaiden hoitoon. Kiireetöntä hoitoa on jouduttu perumaan äkillisten sairauspoissaolojen vuoksi.

Ajanvaraus

Terveyskeskuksen puhelinlinjat täyttyvät nyt monenlaisista yhteydenotoista.  Kannustammekin siirtämään kaikkea ei-kiireellistä asioiden hoitamista tuonnemmaksi, kun alueellinen ja valtakunnallinen koronatilanne on saatu hallintaan. Takaisinsoittojärjestelmään saapuviin puheluihin vastataan saman päivän aikana. Valitettavasti pystymme toimimaan viiveellä ja vetoamme siihen, että kuntalaiset eivät perusteettomasti valitse päivystyslinjaa asiansa hoitamiseen takaisinsoittojärjestelmässä.

Tässä käytössä olevat ajanvarausnumerot:

Ajanvaraus päivystykseen ja koronatestiin, puh. 044 4691 502
Kiireetön ajanvaraus ja neuvonta, puh. 044 4691 505
Koronarokotusten ajanvaraus ma-pe kello 8-10, puh. 044 4691 532

Koronanäytteenotto on toistaiseksi keskitetty infektiopoliklinikan tiloihin terveyskeskuksen C- päädyssä. Sähköinen ajanvaraus on nyt uudelleen avattu puhelinruuhkan helpottamiseksi ja se ohjaa näytteenottoon infektiopoliklinikalle. Ajan voit varata sähköisesti osoitteessa: www.kalajoki.fi/tk-sahkoinen-ajanvaraus.

Koronanäyte koronapassia varten

Koronapassia varten tarvittavaa koronanäytettä ei oteta yli 18-vuotiaalta julkisessa terveydenhuollossa. Henkilökunnalla on myös lupa harkinnan tai lääkärin konsultaation perusteella käännyttää toistuvasti oireilevia ja usein näytteissä käyviä henkilöitä tekemään kotitesti, vaikka he eivät ole täysin rokotettuja. Tällä turvataan alueellisen näytekapasiteetin riittävyys.

Artikkelia päivitetty 16.35 – tartuntojen määrä 10, ei 6.