Koronatiedote 3.11.2021

Koronatiedotus

Kalajoella on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa 2.-3.11.2021. Kyseessä on herkästi tarttuva virustyyppi.

Tapaukset kytkeytyvät edelleen JHT-Akatemian ketjuun, jossa tartunnat ovat levinneet pääosin perhe- ja kaveripiireissä. Ketjuun liittyy tässä vaiheessa kaikkiaan n. 60 tartuntaa. Valtaosa sairastuneista on rokottamattomia tai vain osittaisen rokotesuojan saaneita.

Karanteeniin myös täydellä rokotesuojalla

Herkästi tarttuvan virustyypin vuoksi Kalajoen tartuntatautiviranomaiset ovat sairaanhoitopiirin tuella linjanneet, että tässä ketjussa viimeisimmäksi sairastuneiden samassa taloudessa asuvat määrätään viralliseen karanteeniin, vaikka heillä olisi täysi rokotesuoja. Tämä ohjeistus ei kosketa heitä, jotka ovat saaneet aikaisemmin muun ohjeistuksen perheessä todetun tartunnan jälkeen. THL:n ohjeistuksen mukaan kaksi kertaa rokotettuja ei pääsääntöisesti aseteta enää karanteeniin, mutta ketjun hallintaan saamiseksi teemme tämän ketjun osalta poikkeuksen. Tarkempi ketjun aiheuttanut virustyyppi ei ole toistaiseksi tiedossa mutta todennäköisesti kyseessä on deltavariantti.

Vältä sosiaalisia kontakteja, jos olet altistunut

Vetoamme edelleen, että kaikki jotka ovat saaneet tiedon altistumisesta, välttävät tarpeettomia sosiaalisia kontakteja 10 vuorokautta altistumisestaan, vaikka heitä ei ole asetettu viralliseen karanteeniin rokotesuojan vuoksi. Mikäli olet saanut tiedon ns. pienen riskin altistumisesta työpaikalla, päiväkodissa tai vastaavassa, sosiaalisten kontaktien välttäminen on myös suositeltavaa.

Tartunnan saaneissa paljon kouluikäisiä

Tartunnan saaneiden joukossa on tällä hetkellä paljon kouluikäisiä. Koska lapsilla on paljon kontakteja samanikäisten kanssa, on myös lapsia syytä testata matalalla kynnyksellä oireiden ilmetessä. Oireettomia ei testata.

Altistuminen Marttilantien päiväkodissa

Marttilantien päiväkodissa on todettu altistuminen koronaviruspositiiviselle henkilölle to-pe 28.-29.10.2021 Altistuminen koskettaa yksittäistä ryhmää, jota on kohdennetusti tiedotettu päiväkodin toimesta. Suosittelemme kuitenkin koko Marttilantien päiväkodin henkilökuntaa ja lapsia seuraamaan tarkemmin oireitaan 10 vuorokautta viimeisestä altistumisesta, mikäli he ovat olleet päiväkodilla 28.-29.10. Heidän tulee hakeutua rokotesuojasta huolimatta testiin ja jäädä kotiin, mikäli he alkavat oireilla seuranta-ajan sisällä.

Päiväkoti Arkissa 21.-22.10.2021 olleesta altistumisesta ei ole syntynyt jatkotartuntoja.

Alue on kiihtymisvaiheessa

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on siirtynyt eilen kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen myötä myös Kalajoella tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen. Kasvomaskin käyttöä suositellaan etenkin sellaisille henkilöille, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa sekä yleisesti ruuhkaisissa sisätiloissa. Kasvomaskisuositukset ovat edelleen voimassa yli 12-vuotiaille sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaskontakteissa, koronatestiin hakeutuessa ja joukkoliikenteessä. Ikäihmisten luona tehtäviä vierailuja kehotetaan harkitsemaan tarkasti.