Koronatiedote 4.10.2021

Koronatiedotus

Kalajoella ei ole tapahtunut joukkoaltistumista 1.10.2021.

Olemme saaneet huolestuneita viestejä liittyen 1.10.2021 todettuun koronatartuntatapaukseen.

Perjantaina 1.10.2021 yhdellä Kalajoen lukiossa opiskelevalla oppilaalla on todettu koronavirustartunta. Tartunnan alkuperä on tiedossa eikä ole syytä epäillä, että kyse olisi laajasta tartuntaketjusta.

Tartunnan saanut henkilö asuu Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella. Tartunnan saaneelle välittömästi altistuneet kaksi opiskelijaa on asetettu altistuskaranteeniin heti 1.10.2021.

Aiemmin kokonaisia koululuokkia asetettiin tällaisissa tilanteissa karanteeniin. THL:n antaman uuden ohjeistuksen mukaisesti näin ei enää toimita. Toimintatavan muutos perustuu tutkimusnäyttöön, jossa jatkotartuntojen määrä luokka-altistumisissa on osoittautunut hyvin vähäiseksi.

Kalajoen lukiolaisille Wilmaan su 3.10.2021 välitetty viesti on tarkoitettu tiedotteeksi lukiolaisille, jotta he hakeutuisivat tarvittaessa testiin matalalla kynnyksellä. Joukkoaltistumistilannetta ei ole kuitenkaan syntynyt eikä aihetta laajempiin toimenpiteisiin ole. Tiedotustiimi on ollut tietoinen tapauksesta jo viikonlopun aikana ja todennut, että tapauksesta tiedotetaan kohdennetusti vain lukiota. Kalajokisista lukioikäisistä 74,5 % on saanut ensimmäisen rokotteen ja 50,2 % on täysi rokotesuoja. Hyvä rokotesuoja estää tartuntojen leviämistä.

Kalajoella viime viikkoina todetut tapaukset ovat tässä kerrotun tapauksen tavoin olleet yksittäisiä. Aiemman linjauksemme mukaisesti emme tiedota koronatartunnoista, ellei niihin liity laajoja tartunnan mahdollisuuksia.

Mervi Manninen
vs. ylilääkäri