Tiedote Kalajoen kaupungin henkilöstölle koronavirusrokotteista 04.03.21

Koronarokotukset käynnistyivät Kalajoella viikolla 2. Rokotusjärjestyksessä noudatetaan THL:n antamaa ohjeistusta, joka löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Rokotusjärjestys

Rokotusjärjestys on valtakunnallinen eivätkä kunnat voi tehdä siihen omia tulkintojaan.

Rokotusjärjestyksessä olivat ensimmäisenä koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat. Kalajoen kaupungilla näihin ryhmiin kuuluvat terveyskeskuksen vastaanoton ja vuodeosaston henkilökunta sekä iäkkäiden tehostetun asumispalveluyksiköiden henkilökunta ja asukkaat.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan rokottaminen keskeytetty

THL on todennut 19.2.2021, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan rokottamisen jatkaminen on vallitsevassa koronavirustilanteessa valtioneuvoston asetuksen vastaista. Uusien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluvien ryhmien rokottaminen on keskeytetty, kunnes rokotteiden saatavuus merkittävästi kohenee. Olemassa olevat rokotteet kohdistetaan nyt ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville. Tammi-helmikuussa rokotteen saaneet saavat kuitenkin tehosterokotteen.

Kriittisten yksiköiden henkilökunta on saanut Kalajoella vähintään ensimmäisen rokotteensa viikoilla 2-6. Mikäli näissä yksiköissä on vielä rokottamattomia henkilöitä, voidaan heitä rokottaa peruutusaikojen ilmaantuessa. Kriittiseen henkilöstöön on voitu katsoa kuuluvaksi sellaisia tukipalvelutyöntekijöitä (esim. laitos- ja kiinteistöhuolto), joille ei ole olemassa korvaajaa, mikäli kyseisessä yksikössä todettaisiin koronatapaus.

Rokotusjärjestys on tarkentunut matkan varrella ja myös rokotteiden annosväli on pidentynyt aiemmasta kolmesta viikosta 12 viikkoon. Ratkaisevaa on kuitenkin, että rokotusjärjestys perustuu kiistattomaan näyttöön siitä, että yli 70-vuotiailla ja tiettyihin rikisryhmiin kuuluvilla on suurempi todennäköisyys saada taudin vakavampi muoto. Työ ei sinänsä altista vakavalle koronataudille. Kriittinen, koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö on rokotettu ensin, jotta terveydenhuollossa olisi riittävästi henkilökuntaa hoitamassa vakavasti sairastuneita.

Rokotetilanne ja tiedotus

Rokotusryhmä kokoontuu Kalajoella kerran viikossa käymään läpi rokotetilannetta. Kuntalaisten osalta rokotustilannetta voi seurata osoitteessa www.kalajoki.fi/koronarokotus. Tällä hetkellä n. 7,9 % kalajokisista on saanut vähintään ensimmäisen koronarokotteen. Aikoja on varattu huhtikuulle saakka, jonka jälkeen odotamme saavamme jälleen lisää rokotteita.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön jatkorokotuksista tiedotetaan esimiesten kautta. Työterveyshuollon osallistuminen työikäisten rokottamiseen on vielä avoinna.

Poikkeusolot

Valtioneuvosto on päättänyt 1.3.2021, että Suomessa vallitsevat poikkeusolot. Lainsäädäntömuutokset asiaan liittyen ovat vielä kesken.

Kalajoella voimassa olevat rajoitukset ja suositukset on koottu tänne.

Toistaiseksi on tärkeää, että noudatamme tehostetusti jo annettuja ja voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia.

  • Käytä maskia
  • Pidä turvaväliä
  • Huolehdi käsihygieniasta
  • Rajoita kanssakäyminen lähipiiriisi
  • Tee etätyötä, jos mahdollista
  • Lataa koronavilkku
  • Hakeudu testiin matalalla kynnyksellä. Älä tule työpaikalle, mikäli sinulla on vähäisiäkään koronaoireita.
  • Talvilomaviikon lähestyessä matkustamista erityisesti epidemian leviämisvaiheessa oleville alueille on syytä harkita huolella.
  • Rokote ei anna 100-prosenttista suojaa. Myös rokotettu henkilö voi sairastua ja tartuttaa tautia. Oireiden ilmaantuessa on testiin hakeuduttava siinäkin tapauksessa, että henkilö on saanut rokotteen.

Mari Saari-Somero, henkilöstöjohtaja