Koronatilanne 13.12.2021

Koronatiedotus

Kalajoella on tällä hetkellä koronavirustartunnan vuoksi eristyksessä n. 20 henkilöä. Suurimmalla osalla tartunta on todettu viime viikon loppupuoliskolla. Karanteenissa on altistumisen vuoksi samoin n. 20 henkilöä. 

Tartunnat eivät liity mihinkään isompaan yksittäiseen ketjuun, vaikka niitä on määrällisesti tullut lyhyessä ajassa paljon. Runsaat tartuntamäärät heijastavat valtakunnallista ja alueellista koronatilannetta ja tartuntoja saadaan nyt eri lähteistä. Kalajoella tartuntoja on saatu pääosin perhepiiristä, lisäksi jonkin verran työpaikoilta (Kalajoelta ja Kalajoen ulkopuolelta) sekä muusta lähipiirin (ystävät, tutut) altistumisesta. Muistutamme, että tiedotamme yksittäisistä tartuntaketjuista vain silloin kun kyseisistä tartunnoista voi aiheutua yleistä vaaraa.

JHT on tiedottanut loppuviikosta JHT:n edustusjoukkueessa ilmenneistä tartunnoista. Kyseiset tartunnat eivät ole aiheuttaneet yleisvaaraa joukkueen ulkopuolelle. Tämän vuoksi tartunnoista ei ole erikseen tiedotettu Kalajoen kaupungin tiedotuksessa, vaan kyseessä on ns. harrastuspiirin tartuntaketju, josta tieto on mennyt asianosaisille suoraan joukkueen kautta. Kiitämme JHT:tä hyvästä yhteistyöstä ja ennakoivasta toiminnasta jatkotartuntojen estämiseksi.

Koronavirukselle voi altistua tällä hetkellä melkein missä tahansa ja käytössä olevat rajoitustoimet tehoavat heikosti erityisesti työpaikoilla ja yksityistapaamisissa syntyviin tartuntoihin. Yleisesti tilanne Kalajoella on hallinnassa ja pystymme testaamaan ne, jotka tarvitsevat testausta virallisten THL:n kriteerien mukaisesti.

Koronarokotukset ovat tällä hetkellä jonkin verran ruuhkautuneet. Toivomme, että kolmansia rokotteita hakisivat ensisijaisesti iäkkäät ja perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, joilla on täyttynyt vähintään 5 kk toisen rokotteen saamisesta. Suosittelemme käyttämään walk in -rokotustilaisuuksia tai varaamaan ajan sähköisen ajanvarauspalvelun kautta. Näin vapautamme puhelinajanvarauksen sitä eniten tarvitseville. Pyydämme myös läheisiä avustamaan iäkkäitä omaisia sähköisen ajanvarauksen tekemisessä, mikäli heillä on verkkopankkitunnukset vahvaa tunnistautumista varten.

Antigeeni-kotitestejä suositellaan hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä. Negatiivisella kotitestillä ei voi vapautua virallisesta eristyksestä tai karanteenista. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä.