Koronatilanne 31.12.2021

Tartuntatautilääkärin tekemiä eristys- ja karanteenipäätöksiä

Uusi vuosi on valitettavasti vaihtumassa koronavirustartuntojen osalta synkissä tunnelmissa. Vs. ylilääkäri Mervi Manninen kertoo tiedotteessaan tämänhetkisestä tilanteesta sekä terveydenhuollon kuormittumisesta pandemian johdosta. Kalajoella on aihetta myös kiittää kuntalaisia aktiivisesta rokotuskiinnostuksesta sekä rajoitusten tunnollisesta noudattamisesta.

Eristyksessä ja karanteenissa yhteensä 150 henkilöä

Vuoden vaihtumista odottaa tänä iltana Kalajoella kaikkiaan noin 60 henkilöä koronaeristyksessä ja noin 90 henkilöä altistuskaranteenissa. Tässä joukossa on myös muista kunnista Kalajoelle joulun ja uuden vuoden viettoon tulleita, joiden lomasuunnitelmat ovat kariutuneet tartuntojen tai altistumisten vuoksi. Loppuvuoden koronatartuntapiikki on ollut koko muun Suomen tapaan selvästi korkeampi kuin aikaisemmat tartuntaryppäät pandemian aikana.

Ennätysmäärä tartuntoja

Eilen (30.12.2021) tehtiin maailmanlaajuinen ennätys todettujen koronavirustartuntojen määrässä. Myös Kalajoella rikottiin tällä viikolla päiväkohtainen ennätys tartuntojen määrässä (25). Kalajoella on todettu kuluneen vuoden aikana onneksi vain yksi koronakuolema. Sairaalahoitoa vaatineita koronatartuntoja on kuitenkin ollut vuoden aikana jo useita.

Koronatartuntojen hoitamisesta on seurannut ylikuormitusta terveydenhuoltoon, jossa on mm. jouduttu perumaan leikkauksia tehohoitopaikkojen täytyttyä koronapotilaista. Jokainen sairaalahoito ja tehohoito koronatartunnan vuoksi voikin aiheuttaa monen muun ihmisen menehtymisen tai vammautumisen muutoin hoidettavissa oleviin sairauksiin. Jatkamme edelleen Kalajoellakin tartunnanjäljityksessä taistelua tähdäten ensisijaisesti siihen, että alueemme väestöstä eivät sairastuisi riskiryhmissä olevat tai iäkkäät, joilla sairaalahoitoon joutumisen ja vakavan taudin riski on kohonnut.

Rajoita kohtaamiset lähipiiriin

Emme ole huolissamme eristyksessä ja karanteenissa olevista henkilöistä, vaikka luvut ovat suuret. He ovat lieväoireisia ja pääosin hyvässä kunnossa taudista huolimatta. Koronavirusta on tällä hetkellä vaikea välttää, sillä tartuntoja saadaan ehdottomasti eniten lähipiiristä, sukulaisilta, ystäviltä ja oman perheen jäseniltä. Siksi olisikin tärkeämpää, että taas joulun pyhien vieton jälkeen jaksettaisiin viettää hetki aikaa vain oman välittömän lähipiirin kanssa. Muiden ystävien tapaamista olisi syytä siirtää tuonnemmaksi tai käyttää vaihtoehtoisia yhteydenpitokeinoja, jotta epidemia olisi mahdollista saada hallintaan.

Olemme huolissamme kaikista heistä, jotka valoisasti alkaneen syksyn jälkeen, asetettuihin koronarajoituksiin ja ravintolasulkuihin väsyneenä kokoontuvat tänään illalla yksityisasuntoihin ja mökkeihin juhlistamaan porukalla vuoden vaihtumista, toiveena parempi vuosi 2022. Samankaltaisia tartuntalukuja voi siis hyvin olla odotettavissa tulevina viikkoina Kalajoellakin.

Terveydenhuollon resursseja tarvitaan muuhunkin kuin tartunnanjäljitykseen

Me tartunnanjäljitykseen osallistujat hoidamme muutakin terveydenhuoltoa. Jokaisen tartunnan saaneen ja hänen lähipiirinsä jäljittäminen on pois muiden muuta hoitoa tarvitsevien kuntalaisten hoidosta.

Tauti on koko syksyn liikkunut erityisesti nuoressa ikäpolvessa (alle 40v), jossa myös rokotuskattavuus niin Kalajoella, Merijärvellä kuin muuallakin on vielä selvästi muita ikäryhmiä alhaisempi.

Toivoisimme, että nämä nuoren ikäpolven ihmiset huomioisivat ajanviettoa suunnitellessaan ja rokotuksen ottamisen päätöstä tehdessään, että heidän tartuntansa jäljittäminen ja hoitaminen on pois kaikesta muusta terveydenhuollossa tehtävästä tärkeästä työstä. Näin on siitäkin huolimatta , että mahdollinen koronatartunta on heille itselleen todennäköisesti lievä eikä rokotesuojaa tai kontaktien välttämissuositusta koeta siksi omasta näkökulmasta niin tarpeelliseksi.

Kaikilla meillä on lähipiirissämme ihmisiä, joille tartunta voikin yllättäen olla vaikea tai jopa kohtalokas tai joka tarvitsisi muuta lääkärin tai sairaanhoitajan hoitoa eikä saa sitä, koska henkilökunta on sidottu tartunnanjäljitykseen.

Pessimistit voivat todeta, että ei rokottaminen ole tähänkään asti pandemiaa lopettanut tai tartuntoja estänyt. Vaikka rokotetutkin sairastavat jonkin verran tätä tautia, niin pandemia on siirtynyt painopisteeltään juuri rokottamattomaan väestönosaan, jota on valitettavasti vielä maailmanlaajuisestikin paljon. Siksi rokottaminen vaikka vain ensimmäiselläkin rokoteannoksella maailmanlaajuisesti olisi nyt ensiarvoisen tärkeää, jotta vakavan tautimuodon osuus laskisi sille tasolle, ettei covid19 olisi enää yleisvaarallinen tartuntatauti.

Rokotusinnostus Kalajoella kiitettävää

Jotta emme kaikki vaipuisi synkkyyteen tämän haasteen äärellä, isossa mittakaavassa tarkasteltuna Kalajoki ja Merijärvi ovat selviytyneet toistaiseksi pandemiassa hyvin. Rokotusinnostus on ollut kiitettävää ja eilisen päivän (30.12.2021) aikanakin rokotettiin noin 650 kuntalaista, jotka ruuhkasta huolimatta jaksoivat odottaa ymmärtäväisesti ja hyväntuulisina vuoroaan.  Yhdessä jaksamme siis taistella toisiamme kunnioittaen ja ymmärtäen. Kiitos kuuluu sitkeästi rokotustyöhön ja tartunnanjäljitykseen osallistuvien lisäksi kuntalaisille, jotka ovat jaksaneet noudattaa ohjeita ja toimia ennakoivasti koronavirustartuntaa epäillessään. Heistä jokainen on ollut tärkeä tuki viranomaisten työlle tartuntaketjujen katkaisemiseksi.

Iso kiitos kuuluu myös kaikille heille, jotka ovat yrittäjinä, seuratoimijoina ja viranhaltijoina sitkeästi jaksaneet noudattaa heidän toimintoihinsa kohdistuneita rajoituksia ja suosituksia, vaikka ne ovat osuneet kipeästi elinkeinoon tai vaikkapa rakkaaseen harrastukseen. Tällä hetkellä rajoitukset lähettävät viestiä, että pandemiaa ei ole vielä voitettu, vaikka meistä jokainen toivoo sen ihmeen näkevänsä uuden vuoden myötä.

Allekirjoitan nämä terveiset viimeistä kertaa vs. ylilääkärinä mutta tartuntatautitaistelussa jatkan kuntalaisten palveluksessa edelleen!

Mervi Manninen

vs. ylilääkäri

Kalajoen terveyskeskus

Kuvituskuvassa tartuntatautilääkärin eristys- ja karanteenipäätöksiä vuoden viimeiseltä päivältä.