Koronaturvallista joulua!

Koronatiedotus

Ohjeita koronaturvalliseen joulun viettoon.

Jouluun valmistautuminen

Joulun lähestyessä kannustamme varautumaan tuleviin pyhäpäiviin viisaasti ja miettimään parasta ja turvallista tapaa viettää joulua. Suosittelemme joulun viettoa vain läheisimpien sukulaisten ja ystävien kesken. Joulun alla kannattaa olla erityisen tarkka maskin käytöstä ja käsihygieniasta kaupoissa ja tapahtumissa, jotta et sairastuisi harmillisesti juuri pyhiksi.

Suosittelemme varaamaan kotiin ainakin yhden kotitestin. Testin voit tehdä tarvittaessa lievissä oireissa. Kotitesteihin kannattaa varautua erityisesti nyt pyhien aikana oman terveyskeskuksen ollessa kiinni. Muista kuitenkin, että kotitestejä on saatavilla rajallisesti, joten älä hamstraa testejä.

Oireilu rokotettuna

Jos olet rokotettu ja oireilet vain hyvin lievillä oireilla ja saat negatiivisen kotitestituloksen, voit hieman turvallisemmin tavata lyhyesti ystäviä tai sukulaisia maskia ja käsihygieniaa käyttäen.

Negatiivinen kotitestitulos ei vapauta virallisesta karanteenista, eikä sen saatua saa palata sote-työhön, jos olet sairastunut. Positiivinen kotitesti tarkoittaa hyvin varmasti koronavirustartuntaa ja sinun tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon heti kun mahdollista (myös pyhinä), jotta voidaan tehdä varmistustesti. Näin saadaan tartunnanjäljitys nopeasti käyntiin.

Auta tartunnanjäljitystä

Tartunnan saanut henkilö voi nopeuttaa tartunnanjäljityksen työtä kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla koronatietoni.fi -osoitteeseen ja ilmoittaa siellä itselleen altistuneiden henkilöiden tiedot terveydenhuoltoon tietosuojatusti. Koronatietoni.fi ohjaa altistuneiden kartoituksessa. Voit myös itse ilmoittaa sinulle mahdollisesti altistuneille henkilöille tartunnastasi. Heidän on syytä jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Juhli joulua vastuullisesti

Jos alat oireilla ylähengitystieinfektion oireilla, älä lähde kyläilemään, ravintolaan tai tapahtumiin, vaikka olisit täyden rokotesuojan saanut. Vältä silloin tarpeettomia sosiaalisia kontakteja ja sairasta kotona.

Älä lähde suvun joulujuhlaan, jos epäilet altistuneesi koronaviruspositiiviselle henkilölle. Näin jätät viemättä ikävän joululahjan läheisillesi. Vältä sosiaalisia kontakteja 10 vuorokautta altistumistapahtumasta.

Mikäli sinulla on oireita, toimi heti. Älä odottele oireisena monta päivää oman terveyskeskuksen avautumista. Voit tehdä koronavirus-oirearvion omaolo.fi-palvelussa tai tehdä kotitestin.

Jos olet tartuntatautilain mukaisessa karanteenissa tai eristyksessä et saa tavata ketään oman talouden ulkopuolisia henkilöitä, vaikka olisit täysin oireeton. Jos samassa taloudessasi asuu henkilö, jonka karanteeni on merkitty päättyväksi 24.12. tai sen jälkeen, et saa kutsua vieraita kotiisi jouluna, et edes joulupukkia.