Koronavirustartuntatilanne 17.5.2021

koronatiedotuksen kuva, orassi taustakuva

Kalajoella on todettu 17.5.2021 yksi uusi koronavirustartunta. Yhteensä yli 50 henkilöä on jo asetettu altistuskaranteeniin. Lisäksi tiedetään, että ainakin 130 muuta henkilöä on altistunut koronavirustartunnalle. Julkisissa tiloissa tapahtuneita joukkoaltistumisia ei ole toistaiseksi syytä epäillä. Terveysviranomaisella on käsitys tartunnanlähteistä ja kuinka tartunnat ovat edenneet. Tartunnanjäljitys ja altistuneille ilmoittaminen on vielä kesken.

Yksi uusi tartunta

Tänään 17.5.2021 on todettu yksi uusi positiivinen koronavirustartunta Kalajoella. Tartunnan saanut henkilö on ollut altistuskaranteenissa eikä uusia altistuksia ole syntynyt kyseisen tartunnan johdosta.

Altistuneita yhteensä noin 180

Altistuskaranteenissa yli 50

Yhteensä yli 50 henkilöä on tähän mennessä asetettu altistuskaranteeniin. Altistumiset ovat tapahtuneet vapaa-ajanvietossa ja perheissä. Näiden altistuneiden osalta tartuntaketjut on saatu selvitettyä.

Tartunta SaniFanissa

Kylpylä SaniFanissa ja Kalajoen kylpylähotelli Sanissa on ollut keskiviikkona 12.5.2021 henkilö, joka on myöhemmin todettu koronaviruspositiiviseksi. Mikäli olet vieraillut kylpylä SaniFanissa tai Kalajoen kylpylähotelli Sanissa keskiviikkona 12.5.2021, tarkkaile vointiasi, vältä tarpeettomia sosiaalisia kontakteja ja hakeudu koronatestiin vähäisistäkin oireista.

Altistumisia kouluissa ja koulukuljetuksessa

Lisäksi tiedetään, että ainakin noin 130 muuta henkilöä on altistunut koronavirustartunnalle. Taustalla on kaksi koronavirustartunnan saanutta oppilasta, jotka ovat saaneet tartunnan perhepiiristä. He ovat oireettomana altistaneet Kalajoen kouluissa ja Raution koulukuljetuksessa 11.-12.5.2021 olleita oppilaita ja koulun henkilökuntaa. Kyseisten koulujen ja luokkien oppilaat on jo eilen 16.5. määrätty varotoimena omaehtoiseen karanteeniin. Toimenpide on tehty laajamittaisena, koska kyseessä on todennäköisesti erittäin herkästi tarttuvaksi osoittautunut ns. Intian variantti. Lisäksi tällä varotoimenpiteellä mahdollistetaan tartunnanjäljitystyö siten, että samalla voidaan estää mahdollisten uusien tartuntojen syntyminen.

Julkisissa tiloissa tapahtuneita joukkoaltistumisia ei ole toistaiseksi syytä epäillä. Terveysviranomaisella on käsitys tartunnanlähteistä ja kuinka tartunnat ovat edenneet.

 

Tartunnanjäljitys kesken – omaehtoinen karanteenisuositus voimassa

Tartunnanjäljitys ja altistuneille ilmoittaminen on vielä kesken, erityisesti Merenojan yhtenäiskoulun 7-9 luokkien osalta. Terveysviranomaisen suosittelema omaehtoinen karanteeni seuraaville ryhmille on edelleen voimassa:

  • Merenojan yhtenäiskoulun 7-9 luokkien oppilaat, opettajat ja koulunkäynninohjaajat (altistuminen koulussa tai koulukuljetuksessa)
  • Raumankarin yhtenäiskoulun 7-9 luokkien oppilaat (altistuminen tapahtunut vapaa-ajalla, tästä johtuen koulun henkilökunta ei ole altistunut)
  • Kalajoen lukion oppilaat ja opettajat (altistuminen koulukuljetuksessa ja vapaa-ajalla)
  • Raution koulun oppilaat, opettajat ja muu koulun henkilökunta (altistuminen koulussa)

Pyydämme kärsivällisyyttä yhteydenottojen suhteen. Tartunnanjäljittäjillä on mittava työ soittaa tiedossa oleville henkilöille. Tiedotamme Wilmassa sekä kaupungin verkkosivuilla ja Facebook-sivulla, kun tartunnanjäljitys on valmistunut. Mikäli et ole tuolloin saanut vielä yhteydenottoa ja epäilet itse altistuneesi, ole yhteydessä terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon. Noudata siihen saakka omaehtoista karanteenia ja hakeudu testiin vähäisistäkin oireista.

Ohjeet omaehtoisessa karanteenissa oleville

  • Omaehtoisessa karanteenissa olevat eivät saa tavata muita kuin oman perheen jäseniä.
  • Altistuneet EIVÄT saa tavata myöskään toisiaan. Esimerkiksi luokkakaverit eivät voi tavata toisiaan.
  • Vierailut omaehtoisessa karanteenissa olevien kodeissa eivät ole suositeltavia.
  • Kaikkea ylimääräistä asiointia kodin ulkopuolella tulee välttää.
  • Negatiivinen testitulos ei päätä karanteenisuositusta.
  • Omaehtoisessa karanteenissa olevien perheenjäsenet voivat elää normaalisti. Heidänkin on suositeltavaa välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja.

Rokotukset etenevät

Koronarokotukset etenevät Kalajoella joutuisasti. Muistutamme, että rokote ei suojaa koronavirustartunnalta täysin ja suojan kehittyminen vaatii joitakin viikkoja. Varmempi suoja syntyy vasta tehosterokotteen saamisen jälkeen. Myös rokotteen saaneiden tulee hakeutua testiin, mikäli heillä on tartuntaan viittaavia oireita.