Musiikkipiknikit kutsuivat laulamaan lapsuuden ja kesän lauluja

Ulkona aurinkoisessa säässsä ihmisiä ulkona tuoleilla istumassa, oranssi telttakatos, jonka alla kosketinsoittaja. Ruohikolla istumassa lapsia ja aikuisia

Yhteistä virtaa ja Ikäystävällinen Kalajoki -hankkeet järjestivät elokuun alussa lasten ja ikääntyneiden yhteisiä musiikkipiknikkejä.

Pienimuotoisia, ulkona järjestettyjä tapahtumia on vietetty Iltaruskon sisäpihalla, Mainingin ja Mäntyrinteen asumispalveluyksiköiden pihapiirissä, Pahkalan tervahaudalla, Mehtäkylän ja Pitkäjärven uimarannoilla sekä Ventelän talolla. Yhteensä tapahtumiin on osallistunut noin 250 henkilöä. 

Yhteislaulua ja yhteistyötä 

Musiikkipiknikkien ohjelmassa on ollut yhteislaulua, musiikkiesityksiä ja pientä purtavaa osallistujille. Ajatus lasten ja ikääntyneiden yhteisistä piknikeistä tuli asumispalvelupäällikkö Sanna Lastikalta ja vs. kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Terhi Mustakankaalta. Yhteistyötä on tehty myös kaupungin asumispalveluyksiköiden, varhaiskasvatuksen ja kyläyhdistysten kanssa. Tapahtumatuotannosta on vastannut Kalajoki Akatemian Yhteistä virtaa- hanke ja ympäristöministeriön rahoittama Ikäystävällinen Kalajoki-hanke. 

Musiikkipiknikeillä on haluttu lisätä sukupolvien välistä kohtaamista ja yhteisöllisyyttä. Koronatilanteen takia tapahtumat pidettiin pienimuotoisina osallistujien turvallisuudesta huolehtien. Kutsut kohdennettiin asumispalveluyksiköille, niiden läheisyydessä asuville ikääntyneille ja varhaiskasvatusyksiköille. Tietoa tapahtumista ovat ikääntyneille välittäneet kyläyhdistykset, kotihoidon työntekijät, sekä Kalajoen vanhustenkotiyhdistyksen isännöitsijä Aila Siirilä. Asumispalveluyksiköiden henkilökunta auttoi asukkaat ulos osallistumaan piknikeille ja varhaiskasvatusyksiköt toivat paikalle pienet laulajat. Kyläyhdistysten tilaisuuksissa mukana on ollut ilahduttavasti perheitä jopa neljän sukupolven voimin. 

Ulkona aurinkoisessa säässä sisäpihalla ihmisiä istumassa selkä kameraan päin, taustalla oranssi teltta ja aita.

Hankkeet kannustavat osallistumaan  

Kalajoen kaupunki on tehnyt päätöksen hakeutua kansainväliseen ikäystävällisten kuntien verkostoon. Ikäystävällinen Kalajoki -kehittämishankkeessa halutaankin selvittää, millaisia toiveita, odotuksia ja tarpeita ikääntyneillä on tulevaisuuden suhteen. Koronatilanteen vuoksi suuremmat yleisötilaisuudet ovat jääneet pois, joten pienimuotoiset tapahtumat ovat olleet erinomainen mahdollisuus antaa palautetta eteenpäin vietäväksi matalalla kynnyksellä.  

Yhteistä virtaa –hankkeessa edistetään lasten ja nuorten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä taiteen ja kulttuurin keinoin. Hankkeessa on kesän aikana järjestetty työpajamuotoista musiikkitoimintaa lapsille ja nuorille Kalajoen eri kylillä ja Havulan kartanon pihapiirissä. Syksyn aikana toiminta jalkautuu kouluille ja päiväkodeille.  

Musiikkipiknik-tapahtumissa tavoitteena on ollut viedä eteenpäin lapsille sitä kulttuuriperintöä, jota ikäihmisille lapsuudesta ja nuoruudesta tutut laulut välittävät. Yhdessä onkin opeteltu ja muisteltu monien tuttuja laulujen sanoja Peipon pesästä Karjalan kunnaille – kappaleeseen. Osallistujat kiittelivät mahdollisuutta kokea yhteislaulun voimaa. Laulut johdattivat ikääntyneet muistelemaan omaa lapsuuttaan ja lapsuuskesiä. Ylipäätään tapahtumat on koettu tarpeellisiksi koronahiljaisuuden jälkeen. 

Ulkona laavu ja ihmisiä penkeillä istumassa. Laavun alla soittaja ja matkaharmooni  

Lisätietoja:

Yhteistä virtaa – hanke  

Anna Karsikas-Kuusisto  

yhteisömuusikko  

+358 40 6299 515  

anna.karsikas-kuusisto@kalajoki.fi  

Ikäystävällinen Kalajoki -kehittämishanke  

Elina Niskanen  

Projektipäällikkö  

+ 358 40 480 7987  

elina.niskanen@kalajoki.fi  

Taiteen edistämiskeskuksen logo ja teksti