Ikäihmisten asumisvaihtoehtoja monipuolistetaan Kalajoella kehittämällä ikäihmisten asumisen tarpeisiin uutta joustavampaa mallia Tutussa kodissa -kehittämishankkeessa. Tavoitteena on uuden joustavan palvelun asumismallin avulla mahdollistaa ikäihmisten yhteisöllinen ja itsenäinen asuminen omassa kodissaan lähellä palveluja elämän loppuun saakka. Tutussa kodissa -kehittämishankkeessa hyödynnetään marraskuussa 2021 päättyneen Ikäystävällinen Kalajoki -hankkeen lopputuotoksia.

Kalajoen, Oulun ja Kuusamon yhteinen Tutussa kodissa -kehittämishanke on yksi sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamista Joustavan palvelun asumismalli iäkkäille -hankkeista (JOPA), joita toteutetaan viidellä eri alueella Suomessa. Hanke on osa ikäohjelmaa, jonka keskeisenä tavoitteena on varautua väestön ikääntymiseen laaja-alaisesti ja kestävästi.

Hankkeen kohderyhmänä ovat 75 vuotta täyttäneet, ikäihmisten omaiset ja läheiset sekä hyvinvointi- ja palveluverkostot. Ikäihmisellä on olennainen rooli oman arkensa ja voimavarojensa asiantuntijana joustavan palvelun toimintamallia kehitettäessä ja kokeiltaessa.

Mahdollistetaan tutussa kodissa turvallisesti asuminen

Hankkeen tavoitteena on, että ikäihmisen ikäystävällinen asuinympäristö on kodikas, viihtyisä, esteetön ja turvallinen. Siellä kannustetaan osallisuuteen ja toimintakyvyn edistämiseen sekä ylläpitämiseen. Ikäystävällisessä asuinympäristössä on asukkaan tarpeita vastaava henkilöstö ja asumispalvelut ovat laadukkaita. Ikääntynyt henkilö voi asua tutussa kodissaan turvallisesti myös toimintakykynsä heikentyessä.

Kehitetään yhdessä ikäihmisten asumisen vaihtoehtoja

Kehitetään yhdessä nykyistä monimuotoisempia ikäihmisten asumisen vaihtoehtoja, joissa huomioidaan yksilölliset tarpeet ja toiveet. Tällä tavalla edistämme itsemääräämisoikeuden toteutumista ja ikäihmisten aktiivisuutta yhteiskunnan tärkeänä osana. Tutussa kodissa -kehittämishankkeessa on ajatuksena, että palvelut joustavat, mutta koti pysyy. Yhteisöllisyys ja osallisuus ovat asumisen keskiössä. Turvallisen ja tarpeisiin vastaavan asumisen kehittämistä tukee hyvinvointiteknologian ja digipalvelujen tarjoamat mahdollisuudet, joita voidaan hyödyntää ikäihmisten palvelutarjonnassa.

Tutussa kodissa -kehittämishanke on alkanut lokakuussa 2021 ja hanke kestää vuoden 2022 loppuun. Kuntalaisten ääni ja osallistuminen huomioidaan kehittämistyössä.

TAPAHTUMAKALENTERI 2022

Tutussa kodissa -hankkeen järjestämät tapahtumat

Marraskuu 2022

 • Ke 30.11. klo 14-16 Tutussa kodissa -hankkeen päätöstapahtuma, Virta-Sali Kalajoki. Mahdollisuus osallistua myös etänä. Tapahtumasivulle tästä.

Lisäksi järjestämme alueellisia tapahtumia Kalajoen, Oulun ja Kuusamon alueilla sekä hankkeen pilottikohteissa, joista saat tarkempaa tietoa ottamalla yhteyttä alueen projektisuunnittelijaan.

Himangan vanhustenkotiyhdistyksen asukkaille järjestettiin karaokekarnevaalit torstaina 21.10.2022

Tutussa kodissa -hankkeen yhtenä tavoitteena on edistää asukkaiden yhteisöllisyyttä. Torstaina 21.10 Himangan vanhustenkotiyhdistyksen rivitalojen kerhohuoneella kokoonnuttiin isolla porukalla Karaokekarnevaalien merkeissä kuuntelemaan paikallisten, taitavien laulajien musiikista ja laulamaan yhdessä. Esiintyjinä toimivat Teuvo Iso-Oja, Aimo Oja, Riitta-Liisa Ruotsala, Esa Ranta-Tilus ja Samuli Hautamäki, heille suuret kiitokset.

 

Tutussa kodissa hankkeen esteettömyyskävelyt 15.8.2022

Jalkaudutaan yhdessä Kalajoen ja Himangan taajamaan, mahdollisuus antaa kiitosta ja kehittämisajatuksia reittien ja rakennusten ulkoalueiden sekä sisäänpääsyn esteettömyydestä. Tulethan vain terveenä paikalle. Mukana kävelyillä Rambollin esteettömyyden asiantuntija.

Kalajoen keskustaajaman arviointi

Kalajoen taajaman arviointi lähtee klo 10:00 kaupungintalon pihalta (Kalajoentie 5, 85100 Kalajoki).

Käveltävä reitti on seuraava:

 • Kalajoen kaupungintalo,
 • Kelan toimipiste,
 • Apteekki,
 • Ravintola Mammaleone,
 • Ventelän talo
 • K-Market Herkkutori/Posti
 • Kauppakeskus Merta/Kirjasto.

Himangan keskustaajaman arviointi

Himangan taajaman arviointi lähtee klo 13:00 asumispalveluyksikkö Mainingin pihalta (Kannuskyläntie 14), Kannuskyläntien puoleiselta parkkipaikalta.

Käveltävä reitti on seuraava:

 • Asumispalveluyksikkö Maininki,
 • Kirkko,
 • S-market ja 8-tien alikulku,
 • K-market,
 • Osuuspankki/Ottoautomaatti,
 • Himankatalo
 • Terveysasema
 • Apteekki.

Voit arvioida esteettömyyttä myös omalla ajallasi. Kalajoen pääkirjastolle ja Himangan kirjastolle viedään palautelomakkeita, joissa on lisäksi ideoita ja vinkkejä, mitä voit tarkastella. Halutessasi voit palauttaa kehittämisajatuksesi tai kiitokset Tutussa kodissa -hankkeen toimijoille vastauskuoressa Kalajoen kaupungintalolle tai sähköpostilla elina.niskanen@kalajoki.fi. Toivomme palautteet syyskuun loppuun mennessä.

Kuusikodin ja Koivurinteen juhannustanssit

Tiistaina 21.6 Kuusikodin ja Koivurinteen asukkaat nauttivat kesäisestä musiikista Tero Överstin ja Kalevi Kärkisen johdolla. Mäntylän päiväkodin lapset ilahduttivat lauluilla ja tanssilla. Juhannustanssit järjesti Tutussa kodissa-hanke. Suuri kiitos Tero Överstille, Kalevi Kärkiselle, Mäntylän päiväkodin lapsille ja Kallattaren vapaaehtoisille, jotka auttoivat asukkaita siirtymisessä.

     

Yhteystiedot

Elina Niskanen
Projektisuunnittelija
elina.niskanen@kalajoki.fi
040 480 7987
Kalajoentie 5, 85100, KALAJOKI

Iina Aro
Projektipäällikkö
iina.aro@kalajoki.fi
040 645 3635
Kalajoentie 5, 85100, KALAJOKI