Suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa vuonna 2022. Laki velvoittaa kunnat järjestämään seulonnan asukkailleen. Alueen seulontakeskuksena toimii Nordlab, joka lähettää vuorossa olevaan ikäryhmään kuuluvalle henkilökohtaisen seulontakutsukirjeen ja ohjeet.

Vuonna 2022 seulonta koskee 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaita asukkaita. Kutsuja seulontaan lähetetään ympäri vuoden. Kutsu on odotettavissa alkuvuodesta syntyneille kevään aikana, kesällä syntyneille kesän aikana jne. Seulonta on kotikuntasi tarjoama ilmainen palvelu.

Maksuton seulonta perustuu testiin, jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Näytteen ottaminen tai toimittaminen tutkittavaksi laboratorioon ei edellytä ajanvarausta. Näytteenotto-ohje ja -välineet tulee kotiin kutsukirjeen mukana Nordlabilta.

Miksi suolistosyövän seulontaa tehdään?

Suolistosyöpä on yleisnimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Suolistosyöpä on maamme kolmanneksi yleisin syöpätauti. Siihen sairastuu vuosittain yli 3000 henkeä. Joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin sen hoitaminen on huomattavasti helpompaa ja hoitotulokset parempia. Suolistosyövän oireet puuttuvat alussa usein kokonaan tai ne ovat hyvin epämääräisiä. Näin ollen suolistosyövän seulonta auttaa havaitsemaan syövän jo varhaisessa vaiheessa. Suolistosyöpäseulonta voi paljastaa myös syövän esiasteen, joka poistamalla suolistosyöpä voidaan ehkäistä.