Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee uusia tehosteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Uusi tehosteannos tarkoittaa viidettä koronarokoteannosta.
Taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.
THL on jo 2.6.2022 laajentanut neljänsiä koronarokoteannoksia myös riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille. Aiemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suositellut, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen 80 vuotta täyttäneille sekä kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Lisäksi rokotetta suositellaan muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky on vastaavasti heikentynyt. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
Kalajoen koronarokotukset järjestetään Kalajoen terveyskeskuksessa, Himangalla ja Merijärvellä neuvoloissa.
Ajanvaraus rokotuksiin tapahtuu sähköisesti tai alla mainitusta puhelinnumerosta!

Tehosterokotus

Tehosterokotuksen aika (6 – 8 viikon päästä 1. rokotuksesta) varataan ensimmäisen rokotuskäynnin yhteydessä paikan päällä.

Kolmas rokoteannos

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen
 • 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta
 • kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 4–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.
 • Nyt kolmas rokoteannos myös 12–17-vuotiaille Euroopan komissio on hyväksynyt BioNTech-Pfizerin Comirnaty -rokotteiden käytön tehosteannoksina 12–17-vuotiaille. THL suosittelee kolmansia annoksia riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille. Yli 12-vuotiaiden riskiryhmät löydät täältä. Kolmas rokoteannos voidaan antaa 12–17-vuotiaille 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Kolmas annos voidaan antaa myös muille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten.

Neljäs rokoteannos

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laajentanut neljänsiä koronarokoteannoksia riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille.

  Riskiryhmiin kuuluvat:

  – elinsiirto tai kantasolusiirto

  – aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

  – vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

  – vaikea krooninen munuais- tai maksasairaus

  – diabetes

  – Downin oireyhtymä

  – jatkuvaa lääkitystä vaativa astma

  – vaikea sydän- tai keuhkosairaus

  – hengitystä haittaava neurologinen sairaus

  – immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen

  – uniapnea

  – psykoosisairaus

  -sairaalloinen lihavuus (BMI yli 40)

 • Jo aiemmin neljänsiä koronarokotuksia on suositeltu 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille, iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona.

 • Neljännen rokoteannoksen voi saada mikäli kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. 

 • Lisätietoa neljänsistä koronarokotuksista löydät täältä.
 • Jos 70 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta.

Viides rokoteannos

 • THL suosittelee vakavasti immuunipuutteisille viidettä koronarokoteannosta niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.
 • Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeen vasta-aineiden määrä jää voimakkaasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan siitä rokotevasteesta, joka terveillä aikuisilla on kolmannen annoksen jälkeen. Voimakkaasti immuunipuutteisilla yksilöiden välinen vaihtelu rokotevasteessa on suurta, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteeseen.
 • Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla henkilöillä, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.
 • Lisätietoja viidensistä koronarokotuksista löydät täältä.

Lasten koronarokotukset

Uusi koronarokotuksia koskeva asetus astui voimaan 23. joulukuuta – myös 5–11-vuotiaille on mahdollista tarjota koronarokotuksia. Lasten rokotuksia annetaan walk-in päivinä ja tämän lisäksi ajanvarauksella. Ajan voi varata ainoastaan puhelinajanvarauksesta.

Merijärven ja Himangan lasten rokotukset järjestetään tässä vaiheessa Kalajoella.

Voit lukea lisätietoa lasten rokotuksista THL:n sivuilta.

Suostumuslomake 5-17-vuotiaiden koronarokotteelle

Lapsen rokotusta varten tarvitsemme huoltajien suostumuslomakkeen allekirjoitettuna, niitä on jaossa terveyskeskuksessa ja neuvoloissa. Lomakkeen voi myös tulostaa itse tästä: Suostumuslomake lapsen rokotukselle.

Rokotusten ajanvaraus

Sähköinen ajanvaraus

Ajanvaraus koronarokotuksille on mahdollista tehdä sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Sähköinen ajanvaraus vaatii aina vahvan tunnistautumisen pankkitunnuksilla, matkapuhelimen mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Jos lapsella ei ole omia pankkitunnuksia, aika on varattava puhelimitse.

Puhelinajanvaraus

Rokotusajan voi myös varata puhelimitse. Puhelinajanvaraus on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8.00 – 10.00 puhelinnumerosta 044 4691 532. Ajanvaraus vain tästä numerosta!  

Kotihoidon asiakkaat

Kotisairaanhoitajat hoitavat kotihoidossa olevien rokottamisen. Kotihoidon asiakkaat, jotka ovat jo varanneet itselleen ajan rokotukseen, voivat käydä rokotettavana terveyskeskuksessa omaisen avustamana.

Kun tulet rokotukseen

 • Rokotuspaikka ilmoitetaan ajanvarauksen yhteydessä.
 • Rokote laitetaan olkavarren lihakseen. Pukeudu helposti riisuttavaan paitaan, esim. t-paita takin alle.
 • Käytäthän kasvomaskia ja tule vain terveenä rokotukselle.

Rokotuspaikat

Kalajoella: Kalajoen terveyskeskus, Tohtorintie 4, 85100 Kalajoki.

Merijärvellä: Merijärven neuvola, Kirkkotie 6, 86220 Merijärvi.

Himangalla: Himangan neuvola, Kannuskyläntie 4, 68100 Himanka.