Sosiaali- ja terveysministeriö on todennut, että koronavirusrokotteita hankitaan Suomessa koko väestölle. Rokotteet saapuvat Suomeen pienissä erissä, minkä vuoksi väestö rokotetaan tietyssä järjestyksessä. Järjestys määräytyy lääketieteellisin perustein.

Suomen rokotusjärjestyksen tavoitteena on vähentää vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä. Valittu rokotusjärjestys tukee näitä tavoitteita.

THL:n tehtävänä on täsmentää rokotusjärjestystä tarkemmaksi muun muassa iän, riskitekijöiden ja vakavalle taudille alttiuden perusteella. Tämän vuoksi THL on tehnyt rokotusjärjestyksestä tarkemman suosituksen.

Riskiryhmien koronarokotusten priorisointijärjestys

Rokotusjärjestys antaa ohjeet siihen, missä järjestyksessä eri ryhmien rokotukset tulee aloittaa. Jotta rokotukset etenisivät mahdollisimman nopeasti ja joustavasti, peräkkäisiä ryhmiä rokotetaan limittäin. Seuraavan ryhmän rokotukset voidaan siis aloittaa edellisen rokotusten ollessa vielä käynnissä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

En tiedä haluanko ottaa rokotteen. Mistä voin saada lisätietoa?
Miksi kotisairaanhoidon asiakkaat saavat rokotukset myöhemmin kuin vastaanotolla käyvät yli 70-vuotiaat?
​Miksi Kalajoella ei soiteta iäkkäille kotiin ja tarjota rokotusaikaa kuten naapurikunnassa on tehty?
Miksi meillä on vain yksi ajanvarausnumero ja miksi rokotuksista ilmoitetaan vain nettisivuilla, vaikka kaikilla ei ole mahdollisuutta netin käyttöön?
En päässyt läpi yli 70-vuotiainen ajanvarausnumeroon ja nyt kaikki ajat ovat menneet! Saanko koskaan rokotetta, kun nyt jo nuorempiakin rokotetaan? Meneekö rokotteeni nyt nuoremmalle?
Miksi yli 70-vuotiaiden ajanvarausnumerosta vastaa nauhoite?
Miksi en saa yli 70-vuotiaille tarkoitettua rokotetta vielä, vaikka täytän tänä vuonna 70 vuotta?
Voiko koronavirusrokotteen antaa naiselle, joka suunnittelee raskautta?

En tiedä, haluanko ottaa rokotteen. Mistä voin saada lisätietoa?

Yleistä infoa voi saada Thl:n sivuilta, esimerkiksi alla olevasta linkistä.

Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Yleensä rokotuksen voi ottaa aivan normaalisti, vaikka sairastaisi jotain sairautta. Suomessa käytössä olevissa koronarokotteissa ei ole elävää virusta eli ne eivät voi nykytiedon valossa aiheuttaa koronavirustautia. Siksi koronarokotteet soveltuvat yleensä ottaen myös henkilöille, joiden elimistön puolustuskyky on heikentynyt jonkin sairauden tai lääkityksen vuoksi.

Voit keskustella hoitavan lääkärisi kanssa rokotuksen ajankohdasta. Keskutelua suositellaan, jos sinulla aloitetaan vakavan sairauden vuoksi lääkehoito tai olet menossa leikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen.

Rokotusta ei anneta kuumeisen taudin aikana, vaan silloin rokottamista siirretään.

Jos vielä olet epävarma omalla kohdallasi voit saada lisätietoa rokotteen sopivuudesta itsellesi omasta terveyskeskuksestasi neuvonnan numerosta. Neuvonta ei välttämättä tiedä, kuulutko siihen riskiryhmän, joka juuri sillä hetkellä on rokotusvuorossa.

Soita koronarokote ajanvarausnumeroon vain, kun tiedät varmasti ottavasi rokotteen. Rokoteajanvarausnumerossa varmistetaan vielä, kuulutko siihen riskiryhmään, joka on nyt rokotusvuorossa.

Miksi kotisairaanhoidon asiakkaat saavat rokotukset myöhemmin kuin vastaanotolla käyvät yli 70-vuotiaat?

Kotona asuville henkilöille, jotka eivät pääse tulemaan itse vastaanotolle terveydentilansa vuoksi, on varattu Modernan rokotetta. Modernan rokotteen kuljettaminen kotiin kotisairaanhoitajien avulla on mahdollista. Vastaanotolla annettavaa BioNTech-Phizerin rokotetta ei voida sen säilytys- ja kuljetusohjeiden vuoksi kuljettaa asiakkaille kotiin. Modernan rokotetoimituksia tulee hieman myöhemmin kuin vastaanotolla annettavaa rokotetta. Jos kotisairaanhoidon asiakas kykenee tulemaan vastaanotolle hakemaan rokotteen, on hän oikeutettu varaamaan rokotusajan ajanvarausnumeron kautta.

Ylijäämärokotteita päiväkohtaisesti ei meillä juurikaan ole, vaan ajanvaraukset suunnitellaan niin että aikoja on rokotteita vastaava määrä. Kuitenkin, jos olet yli 85-vuotias, etkä ole saanut vielä rokotusaikaa niin voit soittaa numeroon 044 4691569. Lisäämme sinut jonolistalle ja varaamme ajan mahdollisimman pian.

Kotisairaanhoidon asiakkaille tullaan tarjoamaan rokotetta kevään aikana Modernan rokotteiden saatavuuden varmistuessa.

Miksi Kalajoella ei soiteta iäkkäille kotiin ja tarjota rokotusaikaa kuten naapurikunnassa on tehty?

Olemme soittaneet Kalajoella osin yli 90-vuotiaille alkuvaiheessa, kun rokotteiden saatavuus oli hyvin pientä. Myös yli 70-vuotiaille omaishoidettaville ja omaishoitajille on soitettu.

Kaikille yli 70-vuotiaille meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta soittaa.

Miksi meillä on vain yksi ajanvarausnumero ja miksi rokotuksista ilmoitetaan vain nettisivuilla, vaikka kaikilla ei ole mahdollisuutta netin käyttöön?

Kalajoella otettiin käyttöön TeleQ-takaisinsoittojärjestelmä yli 70-vuotiaiden rokotusajanvaraukseen. Puhelinnumero on 044 4691 532. Sinne aikoja avataan lisää, kun tiedämme saapuvista rokote-eristä.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmien ajanvarausnumero on 040 5577 513. Ko. numero suljetaan, kun aikoja ei ole annettavissa.

Lisäksi meillä on yhteydenottonumero henkilöille, jotka eivät ole kotisairaanhoidon piirissä. Rokotus järjestetään kotikäyntinä sellaisille, jotka eivät heikentyneen toimintakykynsä vuoksi pääse itse tai läheisten avustamana rokotuskäynnille terveyskeskukseen. Puhelinnumero on 044 4691 569.

Rokotteet tulevat meille pienissä erissä ja lyhyellä varoitusajalla tämän kevään aikana, jonka vuoksi viestinnän pitää tapahtua hyvin nopeasti. Internetissä ilmoittaminen on nopein väylä saada tieto eteenpäin. Kalajokiseudussa ja Merijärven kuntatiedotteessa ilmoitetaan kyllä tilanteen mukaan.

Pyydämme läheisiä, (kuten omaiset, ystävät, naapurit), huolehtimaan iäkkäimpien puolesta, että heillä on tieto rokotuskäytänteistä. Toivomme läheisten auttavan heitä tarvittaessa ajanvarauksessa ja rokotuskäynnillä.

En päässyt läpi yli 70-vuotiainen ajanvarausnumeroon ja nyt kaikki ajat ovat menneet! Saanko koskaan rokotetta, kun nyt jo nuorempiakin rokotetaan? Meneekö rokotteeni nyt nuoremmalle?

Tammikuussa meillä oli arvio, että rokotteiden saatavuus olisi ollut paljon suurempi. Iso osa kaikkein iäkkäimmistä yli 90-vuotiaista kuntalaisista tavoitettiin jo alkuvaiheessa, kun rokotemäärät olivat vielä pieniä. Kalajoella haluttiin siksi avata koko yli 70-vuotiaiden ajanvaraus. Useilla yli 70-vuotiailla on muitakin riskitekijöitä iän lisäksi, jonka vuoksi kaikille tähän ryhmään kuuluville haluttiin tarjota tasapuolinen mahdollisuus saada aika.

Kaikki yli 70 v saavat rokotteen kesään mennessä ja tämän ryhmän rokotuksia jatketaan niin kauan, että kaikki saavat rokotteen.

Alle 70-vuotialle ja yli 70-vuotiaille on eri rokote eli rokote ei mene nuoremmille.

Miksi yli 70-vuotiaiden ajanvarausnumerosta vastaa nauhoite?

Aika varataan vain takaisinsoittojärjestelmän kautta. Puheluihin ei vastata suoraan, vaan puheluun soitetaan takaisin. Kun soitat, niin odota rauhassa, kuuntele ja noudata puhelimessa saatuja ohjeita. Toistuvat soitot linjaan eivät auta. Takaisinsoitot soitetaan puheluiden saapumisjärjestyksessä.

Puhelinajanvaraus avataan uudelleen, kun saamme tiedon tulevista rokotemääristä.

Myöhemmin keväällä avaamme sähköisen ajanvarausjärjestelmän, kun rokotteiden saapumiserät kasvavat.

Miksi en saa yli 70-vuotiaille tarkoitettua rokotetta vielä, vaikka täytän tänä vuonna 70 vuotta?

Kalajoella noudatetaan THL ohjetta, jonka mukaan rokotettavan täytyy olla täyttänyt 70 vuotta rokotuspäivänä.

Voiko koronavirusrokotteen antaa naiselle, joka suunnittelee raskautta?

Voi antaa. Rokotuksen jälkeen voi tulla raskaaksi ilman mitään varoaikaa. Jos rokotettava huomaa tulleensa raskaaksi ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen, voidaan toinen rokoteannos antaa raskauden jälkeen. Jos äidillä on suurentunut riski sairastua vakavaan koronavirustautiin tai altistua koronavirukselle työssään, voidaan toinen annos antaa raskauden aikana.