Sosiaali- ja terveysministeriö on todennut, että koronavirusrokotteita hankitaan Suomessa koko väestölle. Rokotteet saapuvat Suomeen pienissä erissä, minkä vuoksi väestö rokotetaan tietyssä järjestyksessä. Järjestys määräytyy lääketieteellisin perustein.

Suomen rokotusjärjestyksen tavoitteena on vähentää vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä. Valittu rokotusjärjestys tukee näitä tavoitteita.

THL:n tehtävänä on täsmentää rokotusjärjestystä tarkemmaksi muun muassa iän, riskitekijöiden ja vakavalle taudille alttiuden perusteella. Tämän vuoksi THL on tehnyt rokotusjärjestyksestä tarkemman suosituksen.

Riskiryhmien koronarokotusten priorisointijärjestys

Rokotusjärjestys antaa ohjeet siihen, missä järjestyksessä eri ryhmien rokotukset tulee aloittaa. Jotta rokotukset etenisivät mahdollisimman nopeasti ja joustavasti, peräkkäisiä ryhmiä rokotetaan limittäin. Seuraavan ryhmän rokotukset voidaan siis aloittaa edellisen rokotusten ollessa vielä käynnissä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

En tiedä haluanko ottaa rokotteen. Mistä voin saada lisätietoa?
Voiko koronavirusrokotteen antaa naiselle, joka suunnittelee raskautta?

En tiedä, haluanko ottaa rokotteen. Mistä voin saada lisätietoa?

Yleistä infoa voi saada Thl:n sivuilta, esimerkiksi alla olevasta linkistä.

Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Yleensä rokotuksen voi ottaa aivan normaalisti, vaikka sairastaisi jotain sairautta. Suomessa käytössä olevissa koronarokotteissa ei ole elävää virusta eli ne eivät voi nykytiedon valossa aiheuttaa koronavirustautia. Siksi koronarokotteet soveltuvat yleensä ottaen myös henkilöille, joiden elimistön puolustuskyky on heikentynyt jonkin sairauden tai lääkityksen vuoksi.

Voit keskustella hoitavan lääkärisi kanssa rokotuksen ajankohdasta. Keskustelua suositellaan, jos sinulla aloitetaan vakavan sairauden vuoksi lääkehoito tai olet menossa leikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen.

Rokotusta ei anneta kuumeisen taudin aikana, vaan silloin rokottamista siirretään.

Jos vielä olet epävarma omalla kohdallasi voit saada lisätietoa rokotteen sopivuudesta itsellesi omasta terveyskeskuksestasi neuvonnan numerosta.

Voiko koronavirusrokotteen antaa naiselle, joka suunnittelee raskautta?

Voi antaa. Rokotuksen jälkeen voi tulla raskaaksi ilman mitään varoaikaa. Jos rokotettava huomaa tulleensa raskaaksi ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen, voidaan toinen rokoteannos antaa raskauden jälkeen. Jos äidillä on suurentunut riski sairastua vakavaan koronavirustautiin tai altistua koronavirukselle työssään, voidaan toinen annos antaa raskauden aikana.