Koronatestaus
Infektiovastaanotto
Testattujen tuloksista ilmoittaminen

Koronatestaus

Arkipäivinä

Koronatestejä otetaan virka-aikoina Kalajoella infektiopoliklinikalla.

Iltaisin ja viikonloppuisin

Iltaisin ja viikonloppuisin koronatestejä otetaan seuraavissa toimipisteissä:

  • Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten yhteispäivystys Kokkolassa, puh. 116 117. Koronaneuvonna puhelinnumero on 06 828 7499.
  • Oulaskankaan yhteispäivystys Oulaisissa, puh. 116117. Jos olet menossa ainoastaan koronanäytteenottoon, soita hyvissä ajoin ennen lähtöäsi numeroon 08 315 7575.
  • Oulun yliopistollisen sairaalan yhteispäivystys Oulussa, puh. 08 315 2655.

Näin varaat ajan koronatestiin Kalajoella

Jos olet epävarma testin tarpeellisuudesta, voit täyttää koronaoirearvion Omaolo-palvelussa. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä puhelimitse alla mainittuun numeroon.

Sähköinen ajanvaraus

Voit varata koronatestiajan sähköisesti. Sähköinen ajanvaraus on tarkoitettu vain koronaoireisille. Saman päivän ajanvaraus sulkeutuu kello 12 sähköisessä järjestelmässä. Testiaikoja voi varata myös puhelimitse, kaikki ajat eivät näy sähköisessä järjestelmässä.

Sähköisen ajanvarauksen ohjeistukseen pääset tästä: sähköinen ajanvaraus.

Ajanvaraus puhelimitse

Jos olet vasta saapunut ulkomailta, varaa aika testiin puhelimitse (EI sähköisesti).

Ajanvaraus puhelimitse numerossa 044 4691 502

  • maanantai, tiistai ja torstai kello 8-15.30
  • keskiviikko kello 8.30-15.30
  • perjantai kello 8-14.30.

Kotitestit

Antigeeni-kotitestit toimivat hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä. Oireinen sote-työntekijä ei voi tulla töihin negatiivisen kotitestin perusteella, vaan negatiivisuus täytyy todeta terveydenhuollossa otetulla testillä.

Infektiovastaanotto

Infektiopoliklinikalle on keskitetty kaikkien potilaiden hoito, joilla on ylähengitystieoireita tai koronaan mahdollisesti liittyviä muita oireita (kuume, yskä, hengenahdistus, nuha, kurkkukipu, lihaskivut, pahoinvointi, ripuli).

Infektiopotilaiden vastaanotto sijaitsee osoitteessa Tohtorintie 4, Kalajoen terveyskeskuksen vuodeosaston C-siiven päädyssä.  Käynti infektiovastaanotolle on Tohtorintien puolelta, leikkikentän puoleisesta päädystä.

Aukioloajat

Infektiopoliklinikka on avoinna arkisin terveyskeskuksen aukioloaikojen mukaisesti.

Kaikki vastaanottotoiminta ensiapua lukuun ottamatta tapahtuu ajanvarauksella puhelinnumerosta 044 4691 502.

Yhteydenotot aina ensin puhelimitse

  • Kalajoen terveyskeskus / päivystys ja koronatestaus, puh. 044 4691 502
  • Kalajoen terveyskeskus / kiireetön ajanvaraus ja muu neuvonta puh. 044 4691 505

Testattujen tuloksista ilmoittaminen

Positiivinen testitulos

Kaikille Kalajoella testatuille positiivisen näytevastauksen saaneille ilmoitetaan vastaukset puhelimitse myös viikonloppuna.

Mikäli koronavirustestit on otettu muualla, näiden tulosten ilmoittamisesta vastaa näytteet ottanut yksikkö. Kalajoen terveydenhuoltohenkilöstö saa tiedon kaikista kalajokisten positiivisista tuloksista ja on yhteydessä heihin puhelimitse.

Matkailijoiden positiivisista näytevastauksista ilmoitetaan heidän kotikuntansa tartuntataudeista vastaavalle lääkärille ja tartunnan jäljitys tehdään yhteistyössä matkailijan kotikunnan kanssa.

Puheluiden tarkoituksena on

  1. Tartuntaketjujen selvittäminen ja taudin leviämisen estäminen. Puheluissa selvitetään jokaisen sairastuneen lähikontaktit ja mahdollisille altistuneille ollaan yhteydessä puhelimitse.
  2. Altistuneille annetaan ohjeet kotikaranteenista.

Koronavirusepidemian aikana on tärkeää vastata kaikkiin 044 4691-alkuisiin ja tuntemattomiin numeroihin, jotta myös altistuneisiin saadaan yhteys!

Negatiivinen testitulos – Koronatietoni.fi

Negatiivisista näytevastauksista emme ilmoita erikseen, vaan asiakas voi seurata tulosten valmistumista koronatietoni-palvelusta, jos testi on otettu Pohjois-Pohjanmaan alueella tai Kanta-palvelun kautta.

Pohjois-Pohjanmaan alueella otettujen koronatestien negatiiviset tulokset näkyvät koronatietoni.fi-palvelussa. Palvelusta pystyt näkemään myös lapsen testituloksen. Koronatietoni-palvelusta voi tarvittaessa kätevästi tulostaa todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta. Näytevastaus päivittyy koronatietoni-palveluun noin puolen tunnin kuluessa sen valmistumisesta.

Kanta-palveluun tulos päivittyy vasta kun se on kuitattu paikallisten terveysviranomaisten toimesta. Jos et pysty käyttämään sähköisiä palveluja, testitulosta voi tiedustella soittamalla terveysasemalle kolmen päivän kuluttua näytteenotosta.