Äitiysneuvolakäynnillä

Äitiysneuvolassa tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön terveys ja hyvinvointi. Lisäksi tavoitteena on edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tulevan lapsen kasvu- ja kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. Tavoitteena on myös edistää kansanterveyttä ja ehkäistä raskaudenaikaisia ongelmia ja häiriöitä.

Foolihappolisää suositellaan kaikille raskaana oleville ja imettäville ja jo silloin, kun raskaus on suunnitelmissa lähikuukausina. Saantisuositus on 400 mikrogrammaa/vrk. Parhaat lähteet ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat, joita suositellaan 5–6 annosta päivässä, sekä täysjyväviljavalmisteet. Puute voi aiheuttaa sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön tai suulakihalkion.

Määräaikaisia terveystarkastuksia järjestetään äitiysneuvolassa raskausaikana ensisynnyttäjille vähintään yhdeksän ja uudelleen synnyttäjille vähintään kahdeksan. Näiden lisäksi äitiysneuvolakäyntejä järjestetään yksilöllisten tarpeiden mukaan. Raskaudenajan käynteihin sisältyy yksi laaja terveystarkastus, jossa kartoitetaan syntyvän lapsen, vanhempien ja koko perheen terveydentilaa ja hyvinvointia. Äitiysneuvolapalveluja äidit käyttävät synnytyksen jälkitarkastukseen asti. Äitiysneuvolassa on käytössä Lapset puheeksi- menetelmä, josta lisätietoa löydät oheisesta linkistä.

Äitiysneuvolan määräaikaiset terveystarkastukset

Varaa aika puhelimitse neuvolaan, kun toteat/epäilet olevasi raskaana.

Ajankohta Määräaikainen terveystarkastus ja sen tekijä
8. – 10. rvk Ensikäynti terveydenhoitajalle
10. – 13. rvk Alkuraskauden uä-tutkimus, lääkäri
13. – 18. rvk Lasta odottavan perheen laaja terveystarkastus, terveydenhoitajan osuus
13. – 18. rvk Lasta odottavan perheen laaja terveystarkastus, lääkärin osuus
20. rvk Rakenne uä-tutkimus, lääkäri
22. – 24. rvk Terveydenhoitaja
26. – 28. rvk Terveydenhoitaja
30. – 32. rvk Terveydenhoitaja
35. – 36. rvk Lääkäri
37. – 41. rvk Terveydenhoitajan käynti 2 viikon välein, tarvittaessa tiheämmin
Synnytys
1 – 7 vrk kotiutuksesta Kotikäynti
5 – 12 vk synnytyksestä Synnytyksen jälkitarkastus, terveydenhoitaja ja/tai lääkäri

Ensimmäistä lastaan odottavalla perheellä on mahdollisuus varata ilmainen suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arviointi suuhygienistille. Käynnin yhteydessä huoltajat saavat tietoa omasta ja tulevan lapsen suun terveydenhuollosta.

Neuvolasta on mahdollista lainata rintapumppua lapsen syntymän jälkeen.

Perhe- ja synnytysvalmennus järjestetään Kalajoen neuvolassa, jonne kutsutaan ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat. Perhevalmennus koostuu neljästä tapaamiskerrasta. Lisäksi odottavan perheen vanhempien on mahdollista käydä tutustumassa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ja Oulun yliopistollisen sairaalan synnytysosastoihin. Lisätietoa tutustumiskäynnistä saa äitiysneuvolan terveydenhoitajalta. Tutustumiskäynti sisältää myös synnytysvalmennusta.

Synnytyssairaalat

Soite Naistentautien- ja synnyttäjien vuodeosasto

Mariankatu 16-20
67200 Kokkola

Synnytysosaston puhelinnumero 06 8264 355

Sairaalaan tullessa sisäänkäynti pääovesta klo 7 – 20 välisenä aikana, muuna aikana tullaan yhteispäivystyksen / päivystyspoliklinikan oven kautta.

Lisätietoa Soiten nettisivuilta.

Oulun Yliopistollinen keskussairaala

Kajaanintie 50, Oulu
sisäänkäynti ovesta B2 (rampilta)

Lisätietoa OYS.n nettisivuilta.