Tänne oli tervetullut olo

Kalajoen kaupunki auttoi Roman Vozgriniä ja Eva Pitkästä kotiutumaan

Roman Vozgrin puntaroi muuttaako Kalajoelle vai Raaheen, kun sai työkomennon Pyhäjoelle Hanhikivelle. Kalajoki vei voiton, sillä Roman perheineen koki, että tänne oli tervetullut olo.

Hän sai henkilökohtaista opastusta kaupungin myynti- ja asiakkuusvastaava Anne Tullilalta.

– Hän järjesti kaiken mikä järjestettävissä on. Perheeni pääsi tänne tutustumaan kouluihin, päiväkoteihin ja asuntoihin. Nyt kaksi vanhinta lasta on Pohjankylän koululla ja nuorimmainen päiväkoti Puolukassa, Hanhikivelle rakennettavan ydinvoimalan pääurakointiyrityksessä työskentelevä Roman kertoo.

Hän itse muutti Venäjältä Suomeen jo vajaa kaksi vuotta sitten. Vaimo Natalia Vozgrina sekä tyttäret Katya, Yulia ja Liza tulivat perässä viime joulukuussa. Lapset keskittyvät nyt uuden kielen opiskeluun.

– Täällä koulussa on paljon rennompaa kuin Venäjällä, ehkä vähän liiankin rentoa, mutta lapset nauttivat, Roman mainitsee.

Perhe asuu rivitaloasunnossa Plassilla, mutta Roman kiirehtii kertomaan sen olevan väliaikaista. He eivät ole täällä vain pyörähtämässä, vaan asettuvat aloilleen Kalajoelle.

– Tarkoitus on ostaa oma talo.

Tämä haave todistaa sen, että perhe on viihtynyt hyvin uudessa kotikaupungissaan.

– Aluksi tuntui, että tulen hulluksi, kun täällä oli niin hiljaista, mutta totuin siihen nopeasti. Täällä on kaikki mitä tarvitsemme ja jos joskus kaipaamme jotain enemmän, isompia kaupunkeja on aivan lähellä.

Perhe olisi todennäköisesti päätynyt Raaheen, jos ei olisi saanut niin merkittävää apua Kalajoen kaupungilta. Roman arvostaa sitä, miten uusi perhe on otettu kaupungissa vastaan.

– Kaikki ovat ystävällisiä ja tekevät parhaansa, että kokisimme olomme tervetulleiksi. Rehtori Juho Silvastikin kysyy usein, miten meillä menee. Se tuntuu mukavalta.

Kalajoen kaupungin auttavaisuus teki vaikutuksen myös Fennovoimalla projektipäällikkönä työskentelevään Eva Pitkäseen, joka muutti Kalajoelle viime syksynä. Aiemmin Espoossa seitsemän vuotta asunut Eva muutti paikkakunnalle Romanin tavoin työn perässä.

– Puntaroin Kalajoen ja Ylivieskan välillä. Ratkaisin asian sillä, että Kalajoki on lähempänä. Kalajoessa kiehtoi myös se, että täällä on kesällä vilkasta. Halusin muuttaa ehdottomasti Hiekkasärkille, Pyhäjoella työskentelevä Eva taustoittaa.

Hänen työkaverinsa vinkkasi ottamaan yhteyttä Anne Tullilaan, kun Eva kertoi olevansa kiinnostunut Kalajoesta asuinpaikkana – se kannatti.

– Kävimme Annen kanssa katsomassa yhdeksää asuntoa täällä. Halusin nähdä niin vuokra- kuin omistusasuntoja ja säästin paljon aikaa, kun joku järjesti kaiken valmiiksi.

Eva iloitsee millainen etu oli, kun näyttökierroksella oli mukana paikallinen, joka avasi koko kaupunkia ja eri alueita laajemmin.

Eva päätyi lopulta ostamaan asunnon, sillä hän tietää, että jos elämäntilanne muuttuu, Särkillä sijaitsevan kodin saa helposti vuokralle.

– Tätä ei ole kyllä ihan heti näköpiirissä, sillä viihdyn täällä niin hyvin.

Yksi Kalajoen eduista paikkakuntaa valitessa oli myös se, miten paikkakunta näyttäytyy hänen lähipiirilleen.

– Moni sanoi, että tänne pitää päästä sitten heti käymään. Kesäni on aivan täyteen buukattu, kun kaikki haluavat Kalajoelle. Isäni ja joitain kavereita on jo käynytkin luonani.

Salosta kotoisin oleva Eva toteaa, että Kalajoella riittää näytettävää ja tekemistä vieraille.

Iso plussa on myös kaupungin kansainvälisyys.

– Olen jo talven aikana törmännyt turismiin. Odotan kovasti sitä että pääsen näkemään millaista täällä on kesällä.