Tiedote: Työllisyyden kuntakokeilu

Alueemme yhteinen työllisyyden kuntakokeilu alkaa Kalajoella, Ylivieskassa, Alavieskassa, Oulaisissa ja Merijärvellä maaliskuun alussa. Kuntakokeilussa työnhakijoiden työllistymistä vahvistetaan yhdistämällä valtion ja kuntien resursseja, osaamista ja palveluja.

Kuntakokeilun asiakkaita tulevat olemaan työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Kohderyhmään kuuluvat tämän lisäksi kaikki alueen alle 30-vuotiaat työnhakijat, maahanmuuttajat ja vieraskieliset asiakkaat, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa.

Asiakkaan kannalta katsottuna tavoitteena on parantaa pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Asiakkaiden kokonaisvaltaista palvelua vahvistetaan sovittamalla työllisyys-, koulutus- sekä sosiaali- ja terveyspalveluja nykyistä paremmin yhteen. Asiakkaat saavat entistä yksilöllisempiä palvelupolkuja työllistymisensä edistämiseksi. Kuntakokeilu kestää tämän vuoden maaliskuun alusta 30.6.2023 saakka.

Kuntakokeilun asiakasryhmään kuuluvat henkilöt, jotka ovat jo työnhakijoina TE-toimistossa, siirretään kuntakokeilun asiakkuuteen järjestelmässä automaattisesti kotikuntatiedon perusteella. Kun asiakas on saanut tiedon siirtymisestä, hänen ei tarvitse tehdä mitään siirron osalta, vaan kotikunta ottaa häneen yhteyttä. Kuntakokeilun alkamisen jälkeenkin työnhakijaksi ilmoittaudutaan aina TE-palvelujen Oma asioinnin kautta. Kun henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi kokeilun aikana, hän saa vastaanottoilmoituksessa tiedon siitä, onko hän TE-toimiston vai kuntakokeilun asiakas.

Kuntakokeilujen aikana työnantaja-asiakkaille tarjotaan edelleen työnantaja- ja yrityspalveluita TE-toimistosta. Jatkossa kokeilualueen kunta kuitenkin myöntää aloittavien yrittäjien starttirahan sekä tekee palkkatukipäätökset kuntakokeiluun kuuluvien asiakkaiden osalta. Kokeilukunnat voivat myös julkaista ja välittää tietoja paikallisten työnantajien avoimeksi ilmoittamista työpaikoista ja antaa työnhakijaesittelyitä. Vuorotteluvapaatehtäviä hallinnoi ainoastaan TE-toimisto.

Kalajoella kuntakokeilun työllisyyspalveluiden toimitila tulee sijaitsemaan Kuvalankulmalla, Kalajoentie 3:ssa. Tiloihin tulee siirtymään kaksi TE-toimiston asiantuntijaa sekä kaksi työ- ja toimintapalveluiden sosiaaliohjaajaa, jotka tulevat tekemään tiivistä yhteistyötä useiden eri toimijoiden kanssa. Paikallista palvelua tullaan tarjoamaan myös Merijärvellä ja Himangalla asuville asiakkaille.

Yhteystiedot

Terttu Holappa
terttu.holappa@kalajoki.fi

Tuomo Ala-Pöntiö
tuomo.ala-pontio@kalajoki.fi