Lomituspalvelujen tarkoituksena on turvata maatilojen toiminta viljelijöiden vuosiloman ja sijaisavun aikana sekä järjestää tarvittaessa maksullista lomittaja-apua. Yhteistoiminta-alueeseen kuuluu Kalajoki, Alavieska, Pyhäjoki ja Merijärvi. Vuodesta 2010 alkaen myös turkistiloilla on ollut oikeus vuosilomaan ja lisävapaaseen.

Vanhoja entisajan lypsykoneita, maitotonkkia ja maitoseparaattoreita

Kalajoen paikallisyksikkö järjestää lomituspalvelut Kalajoen, Alavieskan, Pyhäjoen ja Merijärven kuntien alueella. Tiloja toiminta- alueella on 183 ja lomaan oikeutettuja yrittäjiä 321 sekä tarhoja noin 50.

Maatalousyrittäjän vuosilomaoikeus on 26 päivää ja tuettua maksullista voi saada 120 h / vuosi. Lisäksi on oikeus sijaisapuun eri syillä. Tarhaajien loma-oikeus on 18 päivää ja lisävapaa 120 h.

Lisätietoja saa lomituspalveluista sekä www.mela.fi

Maatalousyrittäjiä suositellaan käyttämään sähköistä asiointipalvelua lomitusnetin kautta: www.mela.fi/fi/asiointipalvelut

Lomahallinon uudistus

Historian ja vuosien saatossa lomahallintoa on uudistettu ja paikallisyksiköitä yhdistetty. Vuonna 2004 oli valtakunnallinen iso uudistus ja sen jälkeen on tullut yksittäisiä liitoksia eri perustein.

Edellisellä hallituskaudella myös lomahallinto oli mukana suunnitellussa maakuntauudistuksessa ja sitä valmistelua tehtiin tiiviisti, kunnes todettiin, että koko uudistushanke kaatui. Sen seurauksena tai siitä johtuen on uudistuksen tarve kuitenkin tiedostettu ja asiaa pidetty vireillä.

Nykyisille hallinnoiville kunnille….. lue koko kirjoitus tästä linkistä (pdf-tiedosto).

Työpäiväni maatalouslomittajana

Olen maatalouslomittaja, työpäiväni on kaksijakoinen, lähes aina. Aamulla aloitan työt varhain, noin klo 6.00 ja sitä ennen on pitänyt olla pirteänä hereillä sekä turvallisesti tienpäällä kotoa tilalle. Iltapäivällä noin klo 16.00 aloitan työpäivästäni toisen jakson. Molemmat työajat…. lue koko kertomus tästä linkistä (pdf-tiedosto).

Lomittajan työ ja hyvinvointi

Vaativan ja yksinäisen työn vastapainoksi maatalouslomittajat tarvitsevat yhteistä aikaa, kokoontumisia, koulutuksia ja tapaamisia.

Näitä on pyritty Kalajoella eri keinoin järjestämään, mutta vallinnut aika on rajoittanut tätäkin toimintaa. Onneksi jälleen kesän ja syksyn aikana on voitu tapahtumia toteuttaa ja kokoontua. On pidetty palaverit ja perinteiset Tyky -päivät, opinto- ja virkistysmatkan merkeissä. Osana työhyvinvointia….. lue koko juttu tästä linkistä (pdf-tiedosto).