Lomituspalvelujen tarkoituksena on turvata maatilojen toiminta viljelijöiden vuosiloman ja sijaisavun aikana sekä järjestää tarvittaessa maksullista lomittaja-apua. Yhteistoiminta-alueeseen kuuluu Kalajoki, Alavieska, Pyhäjoki ja Merijärvi. Vuodesta 2010 alkaen myös turkistiloilla on ollut oikeus vuosilomaan ja lisävapaaseen.

Vanhoja entisajan lypsykoneita, maitotonkkia ja maitoseparaattoreita

Kalajoen paikallisyksikkö järjestää lomituspalvelut Kalajoen, Alavieskan, Pyhäjoen ja Merijärven kuntien alueella. Tiloja toiminta- alueella on 183 ja lomaan oikeutettuja yrittäjiä 321 sekä tarhoja noin 50.

Maatalousyrittäjän vuosilomaoikeus on 26 päivää ja tuettua maksullista voi saada 120 h / vuosi. Lisäksi on oikeus sijaisapuun eri syillä. Tarhaajien loma-oikeus on 18 päivää ja lisävapaa 120 h.

Lisätietoja saa lomituspalveluista sekä www.mela.fi

Maatalousyrittäjiä suositellaan käyttämään sähköistä asiointipalvelua lomitusnetin kautta: www.mela.fi/fi/asiointipalvelut

Maatalouslomittajan työpäivä

Maatalouslomittajan työpäivä on hyvin monimuotoinen, samoin usein työmatka. Työpäivä on kaksijakoinen; ensimmäinen rupeama tehdään aamulla ja toinen sitten illalla. Päivän aikana hoidetaan omia hommia kotona, aikaa on työpaikasta ja työmatkan pituudesta riippuen muutama tunti. Kuitenkin päivä on kelloon katsomista ja aikatauluttamista; mitä ehdin ja mitä en. Kouluikäisten vanhemmat ovat yleensä kotona sen ajan, kun lapset ovat koulussa, kun taas aamut sekä illat sitten navetassa, kun lapset lähtevät kouluun tai ovat tulleet koulusta. Yhteinen aika ja asioiden yhteen sovittaminen kotona on haasteellista. Joskus nämä ”väliajat” ovat myös varallaoloa; jos puhelin piippaa, silloin…. Lue koko Maatalouslomittajan työpäivästä -kertomus tästä linkistä (pdf)