Tällä sivulla on tietoa kirjaston toimipisteissä käytettävissä olevista laitteista. Kirjaston toimipisteissä on mahdollista käyttää tietokoneita ja tabletteja, tulostaa, kopioida, skannata sekä pääkirjastossa myös digitoida VHS-videoita DVD-levylle. Himangan kirjastossa on käytössä myös pelikonsoleita.

 

Pääkirjaston laitteet

Pääkirjastossa on käytettävissä asiakastietokoneita, monitoimilaite tulostusta, kopiointia ja skannausta varten, langaton internet-yhteys sekä tabletti ja kannettava tietokone.

 

Tietokoneet

Pääkirjastossa on viisi asiakastietokonetta, yksi kannettava tietokone asiakaskäyttöön sekä kaksi konetta tiedonhakua varten.

 

Tietokoneiden käyttösäännöt

 • Tietokoneiden käyttövuorot varataan lainaustiskiltä kirjastokorttia tai henkilöllisyystodistusta näyttämällä. Virkailija käy kirjautumassa koneelle. Tiedonhakukoneet ovat käytettävissä ilman ajanvarausta ja kirjautumista.
 • Asiakastietokoneita voi varata tunniksi kerrallaan.
 • Koneelta on kirjauduttava ulos vuoron päätyttyä.
 • Juominen ja syöminen tietokoneiden läheisyydessä on kielletty.

 

Pelaaminen kirjaston tietokoneilla

 • Tietokone varataan kirjastokorttia näyttämällä.
 • Peliaikaa on maksimissaan yksi tunti päivässä.
 • Vain yksi pelaaja kerrallaan saa olla koneella.
 • Metelöinti ja huutelu pelaamisen aikana on kielletty.

Mukavia pelihetkiä!

 

Tulostus, kopiointi ja skannaus

Pääkirjastossa on monitoimilaite tulostusta, kopiointia ja skannausta varten.

Tulostaminen, kopiointi ja skannaus on maksullista. Hinnat kaupungin hinnaston mukaan. Kopioiden ja tulosteiden paperikoko on A4 tai A3. Tulostaa voi sekä mustavalko- että värikopioita.
Skannaus on mahdollista sähköpostiin.

 

Tabletit

Pääkirjastossa on kaksi iPad-tablettia, jotka toimivat langattomalla Wi-Fi -internetyhteydellä.

Tableteilla voi pelata lasten pelejä, katsoa YLE:n lastenohjelmia sekä lukea ja kuunnella satuja Lasten Oma Satukirjasto -palvelun kautta. Tabletit ovat tarvittaessa myös aikuisasiakkaiden käytettävissä.

Tablettia voi käyttää kirjaston tiloissa, ja sen saa käyttöön kirjastokortilla tunniksi kerrallaan. Mukaan annetaan tarvittaessa kuulokkeet.

 

Digitointilaite

Kalajoen pääkirjastossa on digitointilaite, jolla omia VHS-videoita voidaan  siirtää  DVD-levylle.

Digitointi on asiakkaille maksutonta. Palveluun voi varata ajan ottamalla yhteyttä kirjastoon (puh. 044 4691 289). Digitoinnin maksimiaika yhdelle päivälle on 4 tuntia/asiakas. Digitointi tapahtuu kirjaston aukioloaikoina – ei kuitenkaan lauantaisin.

Digitoida voi kaikille dvd-levytyypeille: DVD-R, DVD+R, DVD-RW ja DVD+RW. Levyt voi hankkia valmiiksi ennen digitointiin tuloa tai ostaa kirjastosta.

Miten digitointi tapahtuu ja kauanko se kestää?

Asiakas käyttää digitointilaitetta itse. Kirjastosta saa käyttöön digitointiohjeen ja henkilökunta auttaa alkuun.
Digitoinnissa Vhs-nauhalla oleva materiaali kopioidaan digitaalisessa muodossa dvd-levylle. Kopiointi tapahtuu reaaliajassa eli aikaa kuluu niin kauan kuin siirrettävä video kestää. Samalle dvd-levylle voidaan siirtää materiaalia useammalta vhs-kasetilta.

Siirrettävän materiaalin kesto vaikuttaa dvd-levylle tulevan kuvan laatuun. Suosittelemme noin kahden tunnin materiaalia yhdelle dvd-levylle. Dvd-levylle siirrettäessä kuvan laatu ei parane, vaan vhs-nauhalla oleva mahdolinen kuvan kohina tai muut häiriöt siirtyvät mukana myös digitoitaessa.

Tervetuloa digitoimaan!

 

Himangan kirjaston laitteet

Himangan kirjastossa on käytettävissä asiakastietokoneita, monitoimilaite tulostusta, kopiointia ja skannausta varten, langaton internet-yhteys, tabletteja sekä kaksi pelikonsolia.

 

Tietokoneet

Himangan kirjastossa on kolme asiakastietokonetta sekä yksi kone tiedonhakua varten.

 

Tietokoneiden käyttösäännöt

 • Tietokoneen käyttövuorot varataan lainaustiskiltä. Virkailija käy kirjautumassa koneelle. Tiedonhakukone on käytettävissä ilman ajanvarausta ja kirjautumista.
 • Koneiden 1 ja 2 käyttöaika on puoli tuntia ja koneen 3 käyttöaika yksi tunti.
 • Muista kirjautua ulos koneelta kun vuorosi päättyy.
 • Juominen ja syöminen tietokoneiden läheisyydessä on kielletty.

 

Pelaaminen kirjaston tietokoneilla

 • Tietokone varataan kirjastokorttia näyttämällä.
 • Peliaikaa on maksimissaan yksi tunti päivässä.
 • Vain yksi pelaaja kerrallaan saa olla koneella.
 • Metelöinti ja huutelu pelaamisen aikana on kielletty.

Mukavia pelihetkiä!

 

Tulostus, kopiointi ja skannaus

Himangan kirjastossa on monitoimilaite tulostusta, kopiointia ja skannausta varten.

Tulostaminen, kopiointi ja skannaus on maksullista. Hinnat kaupungin hinnaston mukaan. Kopioiden ja tulosteiden paperikoko on  A4 tai A3. Tulostaa voi sekä mustavalko- että värikopioita. Skannaus on mahdollista muistitikulle tai sähköpostiin.

 

Tabletit

Himangan kirjastossa on kaksi iPad-tablettia ja kaksi pienempää Android-tablettia, jotka toimivat langattomalla Wi-Fi -internetyhteydellä.

Tableteilla voi pelata lasten pelejä, katsoa YLE:n lastenohjelmia sekä lukea ja kuunnella satuja Lasten Oma Satukirjasto -palvelun kautta. Android-tabletit ovat tarvittaessa myös aikuisasiakkaiden käytettävissä.

Tablettia voi käyttää kirjaston tiloissa, ja sen saa käyttöön kirjastokortilla puoleksi tunniksi kerrallaan. Mukaan annetaan tarvittaessa kuulokkeet.

 

Pelikonsolit

Himangan kirjastossa on kaksi pelikonsolia.

Playstation 3 -pelikonsolia voi käyttää kirjaston pelihuoneessa, jonka voi varata käyttöön tunniksi kerrallaan. Lisätietoa kirjaston pelihuoneesta ja peleistä löydät linkistä sivun oikeassa reunassa.

Nintendo 3DS XL -pelikonsolin saa käyttöön kirjastokortilla puoleksi tunniksi kerrallaan. Ikäraja laitteen käytölle on 7 vuotta.