Kirjastopalveluja on saatavilla myös lukemisesteisille, eli henkilöille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa. Kirjastossa on lainattavissa isotekstisiä kirjoja, selkokirjoja ja äänikirjoja.

Vuonna 2014 Kalajoen kaupunginkirjasto aloitti yhteistyön Celian kanssa. Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa palveluja niille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa. Kirjastossa on lainattavissa Celian tuottamia äänikirjoja ja kirjaston kautta on myös mahdollisuus liittyä Celian asiakkaaksi, jolloin asiakas voi itse ladata Celian äänikirjoja kuunneltavaksi omalla laitteellaan.

Kirjastosta saa lainaksi myös lukulaseja käytettäväksi kirjaston tiloissa. Kysy henkilökunnalta!

Isotekstiset kirjat

Kirjastossa on kokoelma isotekstisiä kirjoja, joiden kirjasinkoko on tavallista suurempi. Kirjan sisältö vastaa muuten tavallista kirjaa. Isotekstiset kirjat ovat omassa hyllyssään pääkirjastossa ja Himangan kirjastossa. Kysy lisää henkilökunnalta!

Selkokirjat

Selkokirjat ovat selkokielellä kirjoitettuja kirjoja, joissa teksti on mukautettu rakenteeltaan ja kieleltään yleiskieltä helpommin ymmärrettäväksi. Ne on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea ja ymmärtää yleiskieltä, esim. jonkin vamman tai sairauden takia. Selkokieliset kirjat soveltuvat myös suomen kieltä opiskeleville. Selkokieliset kirjat ovat kirjastossa omassa hyllyssään. Kysy lisää henkilökunnalta!

Äänikirjat

Kirjastossa on lainattavissa äänikirjoja cd- ja mp3-levyinä. Lukemisesteisille on saatavilla lisäksi myös Celian tuottamia äänikirjoja cd-rom-levyinä, jotka on tarkoitettu vain lukemisesteisten käyttöön.

Celian äänikirjapalvelu

Valtion erikoiskirjasto Celia tuottaa palveluja niille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa. Näkövamma tai heikentynyt näkö on vain yksi monista Celian tuottaman materiaalin käyttöön oikeuttavista syistä. Lukeminen voi olla vaikeaa myös seuraavista syistä: lukivaikeus, oppimisvaikeus tai keskittymishäiriöt, kehitysvammaisuus tai cp-vamma, reuma, ms-tauti ja muut lihaskuntoon vaikuttavat sairaudet, afasia, hahmotushäiriöt ja muistihäiriöt.

Celian asiakkaaksi voi ilmoittautua omassa kirjastossa. Todistusta lukemisesteestä ei tarvita, oma suullinen ilmoitus riittää. Kirjastoon hankittuja Celian cd-äänikirjoja voi lainata ilman rekisteröitymistä.  Ne asiakkaat, jotka haluavat käyttää Celian verkkopalveluja ja ladata kirjat suoraan Celian kokoelmista omalle laitteelleen, rekisteröidään kirjastossa Celian asiakkaiksi.

Asiakas voi lainata kirjan joko cd-rom-levynä tai ladattuna tiedostona. Levyjä voi kuunnella tarkoitusta varten kehitetyllä Daisy-soittimella tai mp3-levyjen kuuntelemiseen soveltuvalla soittimella. Äänikirjan voi myös ladata tiedostona tietokoneelle, tabletille tai älypuhelimeen. Tämän voi asiakas tehdä itse, sen jälkeen kun hänet on kirjastossa rekisteröity Celian asiakkaaksi, tai se voidaan ladata kirjastossa esimerkiksi asiakkaan muistitikulle.

Pratsam Reader on maksuton mobiilisovellus tableteille ja kännyköille. Pratsam Readerilla voi kuunnella Celian äänikirjoja Apple- ja Android-käyttöjärjestelmien mobiililaitteilla. Tunnukset sovelluksen käyttämiseen saa omasta kirjastosta. Jos olet jo Celian asiakas, voit tilata tunnukset Celian verkkosivulta löytyvällä lomakkeella. Lue lisää Pratsam Reader -sovelluksesta Celian sivuilta.

Celian valikoimassa on kymmeniätuhansia äänikirjoja kaunokirjallisuudesta tietokirjoihin ja oppikirjoihin, ja materiaalia on niin lapsille, nuorille kuin aikuisille. Tarjonta kasvaa jatkuvasti ja uutuudet ovat nopeasti asiakkaiden saatavilla.