Digituki

Kirjastossa saat apua kirjaston omien sähköisten palvelujen ja asiakaskäytössä olevien laitteiden käyttöön sekä arjen digipulmiin.

Digiopastuksessa noudatamme valtakunnallisia digituen eettisiä ohjeita (linkki pdf-tiedostoon).

Kirjastossa neuvotaan vahvaa tunnistautumista vaativia palveluja yleispiirteisesti. Henkilökunta ei käsittele asiakkaan salasanoja tai vahvan tunnistautumisen välineitä eikä hoida asiakkaan puolesta hänen henkilökohtaisia asioitaan. Jos henkilökunta ei voi auttaa ongelman ratkaisemisessa, asiakas pyritään ohjaamaan oikean tahon puoleen.

Kirjastossa opastetaan digiasioissa päivittäisessä asiakaspalvelussa ja erikseen järjestettävissä tilaisuuksissa. Digitukea kirjaston tiloissa voivat tarjota myös muut toimijat, esimerkiksi yhdistykset, pankit ja Kela.

Kirjaston laitteet

Tietokoneet

Pääkirjastossa ja Himangan kirjastossa on asiakastietokoneita, jotka varataan käyttöön asiakaspalvelusta. Kirjaston henkilökunta käy kirjautumassa koneelle. Koneelta on kirjauduttava ulos lähtiessä. Kirjastoissa on myös tiedonhakukoneita lyhytaikaista verkkokirjaston käyttöä varten.

Tulostus, kopiointi ja skannaus

Pääkirjastossa ja Himangan kirjastossa on monitoimilaite tulostusta, kopioimista ja skannausta varten. Tulostaminen, kopiointi ja skannaus ovat maksullisia. Hinnat kaupungin hinnaston mukaan. Kopioiden ja tulosteiden paperikoko on A4 tai A3. Tulostaa voi sekä mustavalko- että värikopioita. Skannaus on mahdollista sähköpostiin.

Tabletit

Pääkirjastossa on Hublet-tabletteja, joita voi käyttää kirjaston tiloissa. Hublet lainataan kirjastokortilla ja laina-aika on 2 tuntia. Hubletilla voi lukea e-lehtiä, pelata Hubletille asennettuja pelejä ja käyttää internetiä.

Himangan kirjastossa on kolme iPad-tablettia. Tablettia voi käyttää kirjaston tiloissa, ja sen saa käyttöön kirjastokortilla puoleksi tunniksi kerrallaan. Tableteilla voi pelata lasten pelejä ja tarvittaessa myös käyttää internetiä ja lukea e-lehtiä.

Pelihuoneet ja pelikonsolit

Pääkirjaston pelihuoneessa on PlayStation 4-, XBOX One X- sekä The C64-konsolit sekä VR-lasit PS4:lle. Pelihuone varataan käyttöön kirjaston asiakaspalvelusta ja pelit lainataan kirjastokortille. Pelihuoneen voi varata käyttöönsä yhdeksi tunniksi päivässä. Yhtä konsolia kohti pelaajia voi olla kaksi ja yhteensä pelihuoneessa voi olla samanaikaisesti neljä pelaajaa. Pelihuoneessa pelattavat konsolipelit löydät verkkokirjastosta.

Himangan kirjaston pelihuoneessa on Playstation 3 -pelikonsoli. Pelihuone varataan käyttöön kirjaston asiakaspalvelusta ja pelit lainataan kirjastokortille. Pelihuoneen voi varata käyttöön kahdeksi tunniksi päivässä. Pelihuoneessa voi olla samanaikaisesti neljä pelaajaa. Himangan kirjastossa on lisäksi Nintendo 3DS XL -pelikonsoli, jonka saa käyttöön kirjastokortilla puoleksi tunniksi kerrallaan. Ikäraja laitteen käytölle on 7 vuotta. Himangan kirjastossa pelattavat konsolipelit löydät verkkokirjastosta.

3D-tulostin

Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä 3D-tulostin. 3D-tulostimella voit valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista mallitiedostoista. Valmiita malleja löytyy esimerkiksi osoitteesta www.thingiverse.com Omia malleja voi suunnitella esimerkiksi Tinkercad-ohjelmalla (www.tinkercad.com). Käytettävät tulostusmateriaalit ovat myrkyttömiä ja biohajoavia. Tulostimen käyttöön varataan aika kirjaston asiakaspalvelusta. 3D-tulostaminen on maksutonta.

@paja

Pääkirjastossa on käytössä mediakuutio @apaja, jossa asiakkaat voivat digitoida aineistoja, kuten vanhoja valokuvia, dioja ja negatiiveja, VHS-kasetteja ja paperisia dokumentteja. @pajassa voi myös valo- ja videokuvata sekä tuottaa musiikki- ja äänitallenteita. Lisäksi kuvien, videoinnin ja äänitysten muokkaus ja editointi on mahdollista.

Kuutio

Kuutio on hiljaiseen työskentelyyn ja kokoustamiseen tarkoitettu tila. Kuutioon mahtuu 1-4 henkilöä kerrallaan. Kuutio varataan kirjaston asiakaspalvelusta ja varaamiseen tarvitaan kirjastokortti. Kuution voi varata käyttöönsä korkeintaan 2 tunniksi päivässä.