Plassi

Kalajoella on monenlaisia kiinnostavia kulttuurikohteita. Tässä muutamia erikseen mainittuina.

Plassi

Plassi – Kalajoen vanha kaupunki, on vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen.  Plassilla voi tutustua Santaholman sahanomistajan jugendhuvilaan, Havulaan, pieneen kalastusmuseoon tai lasitaiteilija Heikki Ulvin ateljeeseen. Vierailija voi nauttia kylänraitin, jokirannan ja vanhojen puutalojen tunnelmasta.
Kalajoen Plassin opastettuja kävelykierroksia voi varata Kalajoen Matkailuoppailta, puh 050 536 5519.

Rahjan Saaristo

Perämeren keskiosissa sijaitseva Rahjan saaristo nousee maankohoamisen myötä hiljalleen merestä. Juuri maankohoamiseen liittyvätkin sen useat luonnonpiirteet, minkä takia alue on ainutlaatuinen koko Euroopan mittakaavassa. Rahjassa voi nähdä saariston luontotyypit, sisäsaariston suojaisista metsistä aina avomeren laidalla oleville luodoille saakka.

Rahjan saaristo on mukava, suojainen retkikohde rantautumis- ja tulentekopaikkoineen esim. päivän tai parin melontareissulle. Perinteistä saaristolaiskulttuuria on nähtävissä monin paikoin kalastajakylinä, kukkivina niittyinä ja hakamaina.

Kallankarit

Kallankarit eli Maakalla ja Ulkokalla sijaitsevat Perämeressä 16 kilometriä mantereelta Kalajoen kaupungin edustalla. Saarilla on yhä kalastajien tukikohta, ja kesäisin ne ovat suosittuja matkailukohteita.

Kallankarien erikoisuus on niiden luonnon lisäksi saarten itsehallinto, jonka ”ylintä päätäntä- ja tuomiovaltaa” käyttää karikokous. Itsehallinto on peräisin Ruotsin vallan ajalta ja pohjautuu kuningas Aadolf Fredrikin vuonna 1771 säätämään hamina-ordningiin, jossa karien hallinto määrätään kalastajien huostaan. Karikokous kokoontuu vuosittain Jaakon-päivää, 25. heinäkuuta, lähinnä olevana sunnuntaina.

Maakallaan järjestetään kesäisin veneretkiä Rahjan Konikarvon satamasta Plassin kyläyhdistyksen omistamalla kaksimastoisella kaljaasi Ansiolla. Myös Ulkokallan majakkasaarelle tehdään retkiä varauksesta. Näistä retkistä saat lisätietoja Meriluontokeskuksesta sekä Plassin kyläyhdistykseltä

Meriluontokeskus on Perämeren kävijän ykköskohde Kalajoen hiekkasärkkien ytimessä. Luontokeskuksesta saat vinkkejä aavan ja kirkkaan Perämeren parhaista retkikohteista. Näyttelyssä voit sukeltaa Perämeren vedenalaiseen maailmaan, tavata pohjoisimman meremme historian merkkihenkilöitä tai onkia Suomen ennätyskalan.

Kalajoen kirkot

Maakallan kirkko

Maakallaan rakennettiin kalastajayhteisön ensimmäinen kirkko vuonna 1680, mutta nykyinen kahdeksankulmainen Simon Jylkkä-Silvénin suunnittelema kirkko valmistui saarelle 1780. Kirkkoon on tehty perusparannus 1952 ja sen jälkeen sitä on korjattu useaan otteeseen.

Kalajoen kirkko

1879 valmistunut arkkitehti F.W.Lüchowin suunnittelema punatiilikirkko on Kalajoen seitsemäs kirkko. Aiemmin rakennetut kirkot tuhoutuivat kaikki tulipaloissa, ja myös tämän kirkon puuosat tuhoutuivat tulipalossa 1930. Korjausten jälkeen kirkko saatiin uudelleen toimintaan 1931. Rakennustyöt hoituivat seurakuntalaisten toimesta ja tiiletkin valmistettiin Kalajoella. Kalajoen kirkko on mukana tiekirkkoverkostossa.

Kalajoen tapuli valmistui 1815 rakennetun kirkon yhteydessä kirkonrakentaja Heikki Kuorikosken toimiessa rakennusmestarina. Kirkon tuhoutuessa salaman sytyttämän tulipalon seurauksena 1869 tapuli säilyi ja on edelleen käytössä.

Kalajoen kirkkoon ja tapuliin on tehty mittava kunnostustyö 2019-2020  jonka yhteydessä on uusittu kuparikattoa ja rakenteita sekä puhdistettu ja kunnostettu ikkunoiden lasimaalaukset. Kunnostustyöt on tehty kahdessa osassa ja työ on valmis 2020 adventin aikaan jolloin seurakuntalaiset saavat kirkon jälleen käyttöön.

Raution kirkko

Raution puurakenteinen kirkko on valmistunut vuonna 1800. Sen on rakentanut kalajokinen kirkonrakentaja Simo Jylkkä eli Silvén. Raution kirkko ja kellotapuli olivat hänen viimeinen rakennustyönsä, ennen kuin hän hukkui Kalajokeen.

Kirkko on ristikirkko, jonka poikkisakarat ovat päähuonetta lyhyemmät. Istumapaikkoja on 370 hengelle. Kirkko vuorattiin ja tervattiin ulkoa vuonna 1835. Vuosina 1881 – 1884 tehtiin uusi katto ja rakennettiin torni. Tällöin kirkon sisätiloja korotettiin lähes metrillä. Viimeisin peruskorjaus ja maalaus on tehty vuonna 2000. Kirkon pääportaat uusittiin vuonna 2006.  Kirkko, tapuli, ruumishuone ja ulkovarasto maalattiin ulkopuolelta kesällä 2010.

Himangan kirkko

Nykyinen kirkko on Himangan seurakunnan ensimmäinen kirkko. Alunperin kirkko suunniteltiin rakennettavaksi parkaalle Rautilan kylälle n. 6 km nykyistä paikkaa pohjoisemmaksi. Kirkko kuitenkin rakennettiin Raumankarin markkinapaikan lähelle, johon muodostui Himangan kirkonkylä. Kirkko valmistui vuonna 1794. Arkkitehtina toimi Jacob Rijf, mutta käytännön rakennustyötä johti hänen veljensä Carl.

Pohjaltaan kirkko on ristikirkko, jossa sisäkulmat ovat viistetyt. Vuonna 1897 ulkomuoto muuttui oleelliseti, kun raskasta tornia pidennettiin ja ikkunoiden yläosanmuotoa muutettiin. Himangan kirkko on mukana tiekirkko-verkostossa.

Kaksinivelinen kellotapuli valmistui vuonna 1822. Tapulissa on kaksi kelloa: iso Tukholmassa valettu vuodelta 1794 ja pienempi helsinkiläisen Osberg & Baden valama vuodelta 1860.

Muut kohteet

Tapion Tupa on rakennettu vanhoja arvoja kunnioittaen viihtyisäksi ja samalla nykyaikaiseksi ruokailu-, kokous- ja lomapaikaksi Kalajoen Hiekkasärkille. Tapion Tuvan ravintolasaleissa on jatkuva Jokilaaksoejn taideyhdistyksen myyntinäyttely. Tapion Tuvan yläkerrassa toimii taidenäyttelytila, jossa on ympäri vuoden vaihtuvia taidenäyttelyitä. Tapion Tuvan suojissa on myös Alnus ry:n metsäkulttuuriin liittyvä näyttely.

Keramiikka Isopahkala ja Kahvila Seili taide- ja keramiikkamyymälä ja kahvio. Ryhmille järjestetään opastettuja kierroksia tuotantotiloissa sekä työnäytöksia. Työnäytökset myös ruotsin ja englannin kielellä.

Tyngän Mylly on perustettu vuonna 1916 ja on edelleen käytössä.

Galleria Kivitupa  on viehättävä kesäinen käyntikohde, vanha porakivirakennus keskellä maalaismaisemaa. Galleriassa voit tutustua taiteilija Sanna-Pauliina Heikkilän maalauksiin sekä vierailla ateljeessa ja myymälässä.
Avoinna sopimuksesta, puh. 050 575 0536