Taaperoikäinen lapsi Havulan kartanon pihapiirissä, kaivon pumpun vieressä

Kalajoella toimii 7 museota, joista neljä on erityismuseoita ja kolme kotiseutumuseoita. Museot ja kulttuuriympäristö  esittelee kalajokisia elinkeinoja ja elämäntapaa menneiltä vuosikymmeniltä.

Kalajoella on veteraanien perinnehuone, jossa esineistön, kirjeiden, valokuvien ja kirjallisuuden välityksellä voi tutustua Suomen sodanaikaiseen historiaan. Perinnehuone avoinna sopimuksen mukaan, katso yhteystiedot kohdasta muut museot.

Museoista Sahanjohtaja Oskari Santaholman vuonna 1912 Plassille rakennuttama jugendhuvila Havula on avoinna kesäaikaan. Muina aikoina varauksesta. Muut museot ovat avoinna vain kesäaikaan. Myös veteraanien perinnehuoneeseen voi tutustua ympäri vuoden varauksesta.

Museoiden ylläpidosta vastaa Kalajoen kaupunki yhdessä paikkakunnalla toimivien kotiseutuyhdistysten kanssa (Kalajoen kotiseutuyhdistys, Raution kotiseutuyhdistys sekä Himangan kotiseutuyhdistys).

Kalajoen keskustan tuntumassa sijaitseva Plassi tunnetaan vanhana markkinapaikkana, jonka idylliseen ympäristöön voi tehdä myös opastettuja kävelyretkiä. Plassilla sijaitsee Havulan kotimuseon lisäksi Kalastusmuseo sekä Fiian mökki.

Opastettujen kävelyretkien ja opastettujen kiertoajelujen tilaukset sekä Havulan museon vierailuvaraukset voit tehdä Kalajoen matkailuoppailta. Yhteystiedot löydät sivupalkista oikealta (mobiilissa alta).