Vieraskasvilajien torjunta ja kitkentäjätteen vastaanottopiste

Vieraslajien, kuten lupiinin tai jättipalsamin, torjunta kuuluu vieraslajilain mukaan maanomistajan velvollisuuksiin. Haitallisen vieraslajin kasvattaminen on kiellettyä, joten kiinteistön omistajan tai haltijan on hävitettävä haitallinen vieraslajikasvi kiinteistöltään eikä vieraslajia saa päästää levittäytymään ympäristöön.

Vieraslajien, kuten lupiinin ja jättipalsamin torjunta kuuluu maanomistajan velvollisuuksiin. Haitallisen vieraslajin kasvattaminen on kiellettyä eikä vieraslajia saa päästää levittäytymään ympäristöön.

On tärkeää, ettei pihasta ja puutarhasta viedä vieraslajien kasvijätettä tai maa-aineksia luontoon tai muualle ympäristöön tai niiden siemeniä tai juuria kompostoida piha- ja puutarhajätteen sekaan.

Haitallisten vieraskasvilajien kitkeminen ja kaivaminen vaatii aina maanomistajan luvan.

Kalajoen kaupunki vastaa omilla maillaan tapahtuvasta vieraslajien kitkemisestä. Voit ilmoittaa havaintosi https://vieraslajit.fi/.

Teiden varsilla olevista vieraslajiesiintymistä voi ilmoittaa myös liikenteen asiakaspalveluun https://vayla.fi/tietoa-meista/yhteystiedot.

Kurtturuusu (Rosa rugosa) tulee hävittää Suomesta 1.6.2022 mennessä. Valtioneuvoston asetuksen tarkoitus on, että kurtturuusu ei valtaa kotoperäisten lajien elinympäristöjä. Voimassa on maahantuonti- ja myyntikielto. Kurtturuusun kasvatus kielletään kokonaan vuonna 2022. Tunnista kurtturuusu tästä: https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38815

Vieraslajien kasvijätteen voi viedä Kalajoella Vestia Oy:n vastaanottopisteisiin suljetuissa jätesäkeissä. Vastaanotto on poltettavana jätteenä maksullista.

Kalajoen lajittelupiha: https://www.vestia.fi/yhteystieto/kalajoki-meinalan-hyotyjateasema/

Himangan hyötyjäteasema: https://www.vestia.fi/yhteystieto/kalajoki-himangan-hyotyjateasema/