Yhteenveto päivitetyistä korona-ohjeista

Covid-19

Yhteenveto koronavirusepidemiaan liittyvistä päivitetyistä ohjeista ja suosituksista 12.10.2020

1. Karanteenin pituus lyhenee 10 päivään 12.10.2020 alkaen

Omaehtoinen karanteeni ja tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni lyhenee aiemmasta 14 päivästä 10 päivään. Muutos koskee 12.10.2020 jälkeen määrättyjä karanteeneja. Karanteeni tarkoittaa terveen, mutta yleisvaaralliselle tarttuvalle taudille altistuneeksi epäillyn henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteenin aikana tulee välttää kaikkia ulkopuolisia kontakteja.

2. Eristyksen pituus lievässä koronainfektiossa lyhenee 7 päivään 12.10.2020 alkaen

Eristys tarkoittaa sairastuneen henkilön pitämistä erillään terveistä. Lievissä koronavirusinfektioissa, jotka eivät johda sairaalahoitoon, eristysaika kotona lyhenee 14 päivästä seitsemään päivään. Kotieristys voidaan kuitenkin lopettaa vasta, kun oireet ovat olleet poissa kaksi päivää. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ainoana oireena ei vaadi eristyksen jatkamista. Vakavissa sairaalahoitoa vaativissa infektioissa eristysaika on edelleen vähintään 14 päivää.

3. Maskin käyttö

Kaikissa Kalajoen kaupungin sosiaali- ja terveyshuollon toimipisteissä käytetään kasvomaskia. Maskin käyttöä edellytetään henkilökunnan lisäksi myös toimipisteiden asiakkailta, omaisilta ja muilta vierailijoilta. Maskisuositus koskee yli 15-vuotiaita. Suojain on syytä pukea päälle jo tiloihin tullessa. Suojaimia on varattu myös yksiköissä asioiville asiakkaille. Suojaimia ei ole tarkoitettu mukaan otettavaksi, jotta niitä riittäisi kaikille.

Lue myös artikkeli: Kasvomaskien jako vähävaraisille.

4. Etätyösuositus

Kalajoen kaupunki on antanut henkilöstölleen etätyösuosituksen 5.10.2020. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee etätyötä koko maakunnan alueella epidemian laajenemisen rajoittamiseksi.

5. Testaus ja vastaanotto

Koronavirusoireisten testaus on keskitetty Kalajoen alueella keskustan drive in -testauspisteeseen. Himangan infektioyksikön resurssit varataan lääkärin ja hoitajan vastaanottoa tarvitsevien asiakkaiden hoitoon. Ajanvaraus ja hoidontarpeenarvio tehdään edelleen puhelimitse numerossa: 044 4691 502. Kalajoen terveyskeskuksen vastaanotolle EI saa tulla mikäli henkilöllä on minkäänlaisia koronaan liittyviä oireita.

Lue myös artikkeli Tärkeä muistutus infektio-oireisten testauksesta ja vastaanotosta terveyspalveluissa.